Ana içeriğe atla

Problemsizlik İstiyor İnsan Ama

problemsizlikten oksijen alamıyorum
Oksijensiz bir yaşam gördünüz mü? İnsan dakikada yaklaşık yirmi defa oksijen alıp karbondioksit veriyor. Yani hayatının her bir dakikasında, en az yirmi defa oksijenle haşır neşir oluyor. Hayatını devam ettirmesi için de bu gerekli. Yani oksijen olmazsa olmaz. Üstelik su dahil her şeyin içerisinde var. Aynı problemler gibi… Onlar da hayatın olmazsa olmazları. 

Siz hiç oksijensiz bir yaşam gördünüz mü? Ya da problemsiz hayat? Göremezsiniz… Çünkü aslında her ikisine de insanoğlunun ihtiyacı olmazsa olmaz. 

Oksijen aslında yakıcı bir madde. Ama insan, tam da bu özelliğinden dolayı ona ihtiyaç duyuyor. Vücuduna girdiğinde molekülleri parçalayarak yol alıyor, solunum tamamlanıyor. Problemler de bakıldığında can yakıcı gibi duruyor. Ama insanın gelişebilmesi, öğrenebilmesi, bir seviye üste çıkabilmesi için ihtiyaç. 

Problem aslında bize sorulan sorudur

İnsan bir problemle karşılaştığında; çoğu zaman bir pürüz gibi görüp, uzaklaşmaya çalışır. Bununla birlikte problemler, aslında zannettiğimiz gibi olumsuzluklar silsilesi değildir. Problem insana sorulan sorudur, “Bunu çöz ve bir sonraki adıma geç” diye. 

Çocuğu yere yatmış oyuncak diye ağlıyor. Şimdi bu problemde sorulan soru; “Gönlü olsun, etraftan insanlar bakıyor diye oyuncağı alacak mısın? Yoksa her istediğini alamayacağını öğrenmesi için hayır mı diyeceksin?” Her iki sorunun da cevapları, cevaplara göre de doğacak sonuçları var.

Doğru cevap gelmedikçe problem tekrarlar 

Sınava giren bir öğrenci gibi. Sorulara doğru cevap verirse bir üst sınıfa geçmeye hak kazanır, ancak yanlış cevap verirse o sorular, farklı versiyonları ile tekrar tekrar önüne gelir. Ta ki doğru cevaplayana kadar. 

İnsan problemlerini çözemediğinde, sabrı yetmediğinde, daha fazla tahammül edemediğinde; öyküyü yarım bırakıp terk etmeyi tercih eder çoğunlukla. Bırakıp gittiğinde bitecek zanneder. 

Biter mi gerçekten, öyle mi olur öykülerde? “Evet, olur.” der Deneyimsel Tasarım Öğretisi, “Ama kısa süreliğine.” O arada geri dönmesi beklenir. Dönmeyince daha büyük bir soru çıkar karşısına. Neden mi? İnsanın gerçeği öğrenebilmesi ve o soruyu cevaplayabilmesi için! 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; Her dezavantajın bir avantajı vardır.

Problemle karşılaştığında bazen panik olur insan. “Ne yapacağım şimdi ben!”. Bazen de bu panik, yerini kızgınlığa ve şikayete bırakır. “Benim başım dertten kurtulmayacak mı, bıktım!”. Bazen de suçlamalara döner “Hep annemin yüzünden oldu bizi yumuşak başlı yetiştirdi!”. 

İşte tüm bu duygulardan sıyrılmadıkça insan, sorulan soruyu göremez. Görülemeyen soru da cevaplanamaz. Aslında onu geliştirecek olan nimeti kaçırır.

Yeni doğan bir bebeğin ilk nefesinde nasıl canı yanarsa, insanın da problem çözmeye başladığında bir miktar canı yanacak. Nasıl ki sonradan bebek nefes alıp verdiğinin farkına bile varmadan hayatına devam ederse, problem çözdükçe insan da marifetlendiği için çözüm hızı artacak. Öyle ki bazen farkında olmadan çözüp geçecek. 

Çünkü; “Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır.” yeter ki insan zorluğu geçmeyi kabul etsin. 

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Aynı problemle uğraşıyoruz ama aynı problem içinde debelendiğimizi göremiyoruz ne yazık ki! kaleminize sağlık güzel bir noktaya değinmişsiniz:)

    YanıtlaSil
  2. Hiç böyle düşünmemiştim. Çok faydalı bir yazı olmus

    YanıtlaSil
  3. Problemin oksijen gibi yaşamak için zorunlu olduğunu kabul edebilirsek, çözüme doğru yaklaşmaya başlıyoruz demektir.

    YanıtlaSil
  4. İnsan problemi ceza gibi görse de marifetlenmesi için gelen nir süreç… her çözdüğünde daha da güçlendiği bir sonraki levela hazırlandığı bir süreç 🌱

    YanıtlaSil
  5. O anlık olan can yanma, nasıl da kocaman bir hayır haline gelip de insanı güçlendiriyor. Öğrenmek için gelinen bu dünyada, en büyük öğrenim aracı yaşadığı problemler oluyor.

    YanıtlaSil
  6. İnsanoğlu problemsiz bir hayat istiyorsa ölümü istiyor demişti bir hocamız:) problemlerden kaçmayıp ertelemeden doğru tepkiyle çözebilmek duasıyla:)

    YanıtlaSil
  7. Problem insanı geliştiren birşey iken n dert ediyoruz galiba

    YanıtlaSil
  8. “Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır.” O an hiç geçmeyecekmiş gibi duran baskılar ve sıkıntılara tahammül etmeyi kolaylaştıran bir yasa... Baskı varken hatırlayabilelim inşallah...

    YanıtlaSil
  9. Her şey kabul etmekle başlıyor. Problemi çözebilmek için cesur adım kabul etmek..

    YanıtlaSil
  10. Her problemin çok küçük başladığını zamanda büyüdüğünü öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Küçük problemi çözemeyen büyük problemi nasıl çözebilir ki gerçekten de

    YanıtlaSil
  11. Problem varsa çözüm.var.. insan problemini dogru analiz edemediģi için çözüm.bulamiyor ve oyalaniyoruz sahte problemlwrle

    YanıtlaSil
  12. İnsanlara verilen problemler ne büyük merhamet aslında.. ya hiç soru sorulmasaydı? İnsan nasıl düşünecekti? O soruya cevap verme derdi olmasaydı nasıl hareket edecekti?

    YanıtlaSil
  13. Ertelenen her bedelin büyüdüğü kaçılan her problem de büyür. Işin kötüsü artık irade de bir tık düşmüştür... o yüzden peoblemden kaçmak değil problemi çözmek gerekir...

    YanıtlaSil
  14. Problemlerimizi çözebilmek için acıyı öne çekmek lazım
    Yoksa büyüyor ve katlanamayacağımız hale gelince de vazgeçer hale geliyoruz

    YanıtlaSil
  15. Probleme/ soruya, nasıl yaklaştığımız önemli. O bedeli ödemeye katlanırsak cevap çabuk geliyor. Problem yaratıldığında çözümüde birlikte yarartıldı. Soruları SoruN'a çevirmeden çözmek dûasıyla 🤲🏻🤍

    YanıtlaSil
  16. Probleme karsi acim degisti boyle dusununce..
    Zaten gelecekse sorular dogru cevap versem iyi olur..
    Tesekkurler yazi icin

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler👍

    YanıtlaSil
  18. Problemlerle Yüzleşmek acıda olsa toplamda bizim hayrımıza herşey..

    YanıtlaSil
  19. Kaleminize sağlık🖍

    YanıtlaSil
  20. Her zorlukta bir kolaylık olduğu gibi Zıddında da her kolaylaştırmaya çalıştığımda zorluklar var. Onun için her kaçtığım da, her ertelediğimde, vazgeçtiğimde tekrar düşünmem gerekiyor. Hangisini seçeceksin şimdi mi sonra mı....

    YanıtlaSil
  21. O halde insan seçimini yapmalı, problemi yaşamayı mı çözüp marifetlenmeyi mi seçecek?

    YanıtlaSil
  22. Sorulan soruları fark edebilmek ve çözebilmek nasip olur inşallah 🌿

    YanıtlaSil
  23. Her problem çözümü ile gelir yeterki doğru analiz edip doğru cevabı verelim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Bedava Dua

Duanın bedavası olur mu?   Hayatta kontrolümüzde olmayan, Gücümüzün yetmediği konular vardır. Dua ederiz... ALLAH hayırdaki dualarımızı kabul etsin.