Ana içeriğe atla

İlişkide Ustalık Bir İhtiyaçtır

neden ilişkide ustalık
Neden ilişkide ustalık? Her canlının hayatını devam ettirmesi için gereksinimleri vardır.  Tohum, yeşermesi için toprağa ve suya ihtiyaç duyar. Yeşeren filiz ise, büyüdükçe daha fazla toprağa ve suya ihtiyaç duyar. 

Doğan kedi yavrusu annesinin sütüne ve korumasına ihtiyaç duyar. Büyüdükçe yemeğini bulmak için avlanması gerekir ki hayatını devam ettirebilsin. Çiftleşme zamanı da çiftini bulabilmeli ki nesli devam etsin.

İnsanın da doğduğu andan itibaren ihtiyaçları oluşur. Önce annesi ya da bu görevi üstlenen kişi ihtiyaçlarını giderir. İnsanın ihtiyaçları, diğer canlılardan farklı olarak, büyüdükçe değişir. Sevilme, kabul görme, beğenilme ve mutlu ve başarılı olma ihtiyacı doğar. 

Kedi yavrusunu büyüttükten sonra yavrusuna bakmayı bırakır. İnsan ise çocuğu ile ömrünün sonuna kadar ilgilenmek ister. Kedi çiftleştiği kedinin yeme problemi ile ilgilenmez. Doğan yavrulara da bakmaz. İnsan ise bir aile kurmak ister. Birlikte olduğu insanlarla ortak yaşam alanı oluşturur. Çocuğunu en iyi şekilde büyütmek ve yetiştirmek ister.

Bir fide ürününü verir ama sonrasında bunu kimin kullanacağı ile ilgilenmez. İnsan ise bu ürünü satıp onun karşılığında başka bir şey almak ister. Onun için de satarken ambalaja, tartıya ve bir sunuma ihtiyaç duyar. 

Her canlı  ihtiyaçlarının çoğunu dış dünyadan karşılar. Tohumun yeşerme potansiyeli içindedir fakat bunun için suyu, toprağı, ısıyı ve ışığı dışarıdan alır. Bir kedinin de avlama potansiyeli vardır fakat avlanmak için başka yaratıklara ihtiyaç duyar. İnsanın da ihtiyaçları hep kendi dışına verilmiş. Acıkır, yiyeceğini bulup ya da satın alıp pişirmesi gerekir. Sevilmek ister, bunu karşılayacak başkasıdır. Bütün canlılar diğer yaratılmış olan şeylerle ilişkiye geçmeli ki ihtiyaçlarını giderebilsin.  

Diğer canlıların ihtiyaç duydukları şeyler için bir şey öğrenmesi gerekmez. Bir fide tohumdan nasıl çıkacağını, nasıl ürün vereceğini öğrenmez. İnsanın ise öğrenmeye ve öğretmeye ihtiyacı vardır. 

İnsanı diğer canlılardan ayıran bir diğer özellik ise insanın ihtiyaçlarının karşısında istek oluşturmasıdır. İnsan karnını doyurmak ihtiyacındadır. Yemeğini çeşitlendirerek lezzetini de çeşitlendirmek ister. Karşı cinsten hoşlanır, onunla vakit geçirmek ister. Her sohbetinden farklı keyif alsın, ona sevdiğini hep farklı şekilde ifade etsin ister. Çocuğu büyür, onun okulu iyi derecelerle bitirmesini, doktor, mühendis olmasını bekler. 

İhtiyaçla gelen problem...

Tüm bu ihtiyaçlar karşılanırken problemler meydana gelir. Nasıl yemek yiyeceğim, ne miktarda ne yiyeceğim... Çocuğum ders çalışmıyor, kocam eve erken gelmiyor, hatun çok konuşuyor... Problemin miktarı ise ihtiyaç miktarı ile doğru orantılıdır. En fazla problemi insanoğlu yaşar. Her canlıya sahip olduğu problemleri çözme marifeti de verilmiştir.

Bütün düzen insanın yaşamsal faaliyetini devam ettirmek üzerine kurulmuş. İnsanın aklı ise diğer canlılardan farklı işler. Vücudu da duyu organları da farklıdır. Konuşabilme, detayda görebilme, ilişkilendirme ve anlamlandırma sistemi de insanoğlunda var. Problemlerini çözmek için her türlü imkan sağlanmış.

İnsan probleminin çoğunu yine insan ile yaşar. İnsan, insanla yaşadığı ilişki problemini çoğu zaman doğaçlama yaşayarak çözmeye çalışır. Oysa nasıl bir tohumun gelişmesi için tüm şartların oluşması gerekiyorsa, insanın ilişkilerinde başarılı olabilmesi için de doğru seçimler yapmaya, doğru tepkileri vermeye ihtiyacı vardır. 

İnsan evlenir ama ilişkisi yolunda gitmediğinde çoğu zaman kendisinde hata aramaz. Çocuğunu yetiştirememiştir, çocuğundan ya da zamandan kaynaklandığını düşünür. İş yeri açar, işleri yolunda gitmez, buna sebep olarak ekonomik düzeni görür. Ama tüm bu problemlerini çözen insanların olduğunu göz ardı eder.

İnsanın isteklerine kavuşabilmesinin yolu ve yöntemi vardır. Bundan uzaklaştıkça problemler dert haline gelmeye başlar. Yaşam kalitesini düşürüp yaptığı yanlışı daha fazla yapar hale gelir. İşte günümüzde çoğumuzun yaşadığı mutsuzluk ve yetersizlik hissi insanın yöntem bilmemesinden kaynaklanmaktadır.

"İlişkide Ustalık" programı insanlarla nasıl ilişki kurulması gerektiği sorusuna cevap verir. Yaptığımız yanlışların farkına vararak problemlerimizi büyütmeden çözmenin ve isteklerimizi gözden geçirerek onlara ulaşmanın yolunu tarif eder. İnsan bu hayatta daha mutlu ve başarılı olmayı hak ediyor. Onun için de yeniden öğrenmeye, kendini ve hayatın yasalarını yeniden anlamaya ihtiyacı var. 

İlişkide ustalık programı hangi sorulara cevap verir?

İnsan denen canlı neyi, neden ister?

Dünyayı nasıl algılar ve nasıl aktarır?

Nasıl iletişim kurar? Doğru iletişimin önündeki engeller neler?

İnsan kendisine verilmiş olan marifetini neden kaybeder?

İnsanın yeniden iyileşmesi için nelere ihtiyaç var?

İnsanın daha ileri gitmesinin önündeki engeller neler?

Nasıl ikna eder? Nasıl ikna olur? Kaybettiği otoritesini yeniden nasıl kazanır?

İnsanın problemleri neler, nasıl çözer?

İnsanın beklentisini artıran sebepler nelerdir?

Daha iyi ilişki nasıl kurar, dününden daha mutlu nasıl olur?

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Gercek problem insanin kendisinden kaynaklanir. Dolayisiyla cozumu de kendini daha guclendirmektir. Iliskide ustalik egitimi bunu saglar.

    YanıtlaSil
  2. 🌺Hayatımızda problemlerin her daim olacağı gerçeği kadar çözümünün de muhakkak olduğu bir gerçektir

    Ama biz bir türlü problemi yok etmeye çalışmaktan çözüm aşamasına ulaşamıyoruz ki…

    YanıtlaSil
  3. Iliskilerinde yukselen, hayatta yukselir…

    YanıtlaSil
  4. İhtiyaçla gelen problemlerine doğru cevap verir

    YanıtlaSil
  5. İnsan başaramayınca dış dünyayı suçlar..
    Oysa düşünmez ki aynı dış dünyada , aynı dış dünyaya rağmen başarılı ve mutlu olmayı başarabilen nice insan vardır.

    YanıtlaSil
  6. Birbirimizle kaliteli iliskiler yaşamak istiyoruz ama bu ancak ilişkilerde ustalığa vardığımızda mümkün oluyor.🌱

    YanıtlaSil
  7. İlişkide Ustalık programı insanın isteklerini yeniden dizayn etmesini sağlar. Çünkü isteklerini kontrol edebilen hayatını kontrol edebilir 🌼

    YanıtlaSil
  8. Çünkü,bu hayatta sadece insanın bunu öğrenmesi gerekiyor. İnsan dışında her şey zaten ilişkilerinde ustalar...

    YanıtlaSil
  9. İlişkinin ne demek olduğunu bilmeden, ilişkiye neden ihtiyaç olduğunı bilmeden ilişki nasıl yönetilebilirdi ki.. kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Problemsiz ve ilişkisiz bir hayat yok. Ilișki de kurmayayim problemim de olmasın demek çok saf bir soylem ama bazilarimiz bunun doğru bir yol olabilecegine inaniyor.. Aslında bu yazı bunun da imkansizligini ispatliyor. Emeginize sağlık...🌸

    YanıtlaSil
  11. iletişim ve ilişki insanin tum ihtiyaçlarini karşılayabilmesi için vazgeçilmez birinci ihtiyacı... iletisim ve ilişkinin yasalarini bilmek insanin hayatini ne kadar etkiler? Daha mutlu daha başarıli olabilmek isteyen herkezin ogrenmesi, uygulaması gereken...

    YanıtlaSil
  12. İlişkilerde ustalık programı ile tüm ilişkilerin yeniden dizayn edildiği bir süreç oluyor. İstekleri ve ihtiyaçları yeniden gözden geçirip , ilişkilerdeki çıkmazları çözmek ve daha mutlu yaşamak isteyen herkes için…🌺iyi ki katılmışım😍

    YanıtlaSil
  13. Problem varsa çözümü var, ilişki varsa ihtiyaç görmek var. Problemlerime gerçek çözümü bulmayı, ilişkilerimde gerçek ihtiyaç gideren olmayı ilişkilerde Ustalık eğitimi sayesinde öğrendim. Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  14. Neden ilişkilerde ustalaşmamız lazım’ı çok güzel anlatmışsınız. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. İnsan kendini ve iletişim ilişki kurduğu kişileri, kişilere davranış şekillerini keşfederse hayatı keşfetmiş gibi olur. Çok şükür DTÖ gibi bir ilim varki gerçeği duymak isteyenlere bunun yöntemlerini veriyor.

    YanıtlaSil
  16. İstek ve ihtiyaç karışınca ilişkilerde karışıyor ne yazık ki! Bunu ayrıştırabilmek ilişkide ustalığa götürüyor👌🏾

    YanıtlaSil
  17. Problemin oluşüm sebepleri detay detay anlatılmıs 👍👍 çözümünün de olması da ayrı bir konfor. Tşk.

    YanıtlaSil
  18. İlişkide ustalık kıvam işidir, insan daha kendi ihtiyacının farkında bile değilken onun ihtiyacını giderebilmektir…

    YanıtlaSil
  19. Çok önemli sorulara cevap veren bir program :)

    YanıtlaSil
  20. Bu hayatta en çok yaptığımız şey ilişki kurmak. İyi ilişkinin yöntemini anlamak huzurun anahtarı.

    YanıtlaSil
  21. Hayatımızdaki mutluluğumuzu etkileyen soruların cevabını içeren bir program...

    YanıtlaSil
  22. Bütün insanların ortak isteği mutlu olmak başarılı olmak ... 🙂🌼 insanın amacını amaç edinen bir program 🌺teşekkürler🌸

    YanıtlaSil
  23. Nedir mutlu ve başarılı olmak?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Sakınmak

Yaklaşmamak... Sakınmak; Belki biraz korumak, “Gözü gibi sakınmak...” derler ya hani, Çok iyi muhafaza etmek niyetimizi, samimiyetimizi, hedefimizi, Onlara zararı olabilecek her şeyden uzak durabilmek… Sakınmak; Belki biraz da saklanmak. Çok göz önünde bulunmamak. Herkese her şeyimizi anlatmak, göstermek değil de, İyiliklerimizi, yaşantımızı, güzelliklerimizi saklamak… Sakınmak; Belki biraz da sınırlandırmak. Her şeyi yemek değil de, iyi ve temiz yemek… Her şeyi konuşmak değil de, doğru şeyi doğru zamanda ve doğru miktarda konuşmak… Sakınmak; Belki de son hatayı yapmamaya çalışmak değil de, o ilk adımı hiç atmamak, yaklaşmamak, merak etmemek. Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; İnsanın merakı neredeyse algısı ve konsantrasyonu oradadır. Meyve yememek değil de, ağaca hiç yaklaşmamak, algıdan çıkarmak. Aldatmamak değil de, o kişiye ikinci kere bakmamak.  Adını, işini, yaşını merak etmemek. Kötülük yapmamak değil de, düşüncesini bile aklımızdan geçirmemek. Dolandırmamak değil de, yalanın