Ana içeriğe atla

Çantanda Kim Var?

çantanda kim var
İnsanları tanımak keyiflidir. Hayatımızda sevdiğimiz, birlikte vakit geçirmekten, bir arada olmaktan hoşnut olduğumuz yakınlarımız vardır. İnsan ilişki canlısıdır, sıkı bağları olduğunda mutlu olur. Bununla birlikte insan tanımaktan bahsedildiğinde, nedense yaralar geliyor çoğu zaman akla;

-İnsan tanımak mı? Neden tanıyayım ki insanları? Onlar beni tanısın. Kimse kıymetimi bilmiyor.

-Zaten hep ben çaba sarf ediyorum. Tek taraflı çaba sarf etmekten yoruldum.

-Ben insan sevmiyorum, hayvanlar daha akıllı daha iyi bence.

-Tanıdıklarım bana yetti, kimseyi tanımak istemiyorum.

-Ben insanları tanıyamıyorum, bir bakmışsın arkadan bıçaklamışlar. O yüzden kimseye güvenmiyorum artık.

-İnan kimseyi tanımak istemiyorum, çok yoruldum, kendim ve ben birbirimize yetiyoruz.

-Tanısam n’olucak ki herkes yine kendi bildiğini yapıyor, bir şey değişmiyor yani.

-Ben insan olmaktan utanıyorum şu yerlerdeki çöpleri gördükçe, haberleri izledikçe…

-O hooo ondan kolay ne var, paran varsa herkes dostun, paran yoksa kimse yoktur. İnsan dediğin bu.

Sahi insan dediğin ne? Ne anlıyoruz bu kelimeden? Hiç mi iyi insan yok? Hiç mi mutlu insan yok? Hiç mi gerçekten hem mutlu, hem başarılı insan yok? İmkânsız mı? Daha konforlu bir yolculuk mümkün değilmi hayat çizgimizde? Mutluluk ve başarı, bir dağın zirvesindeyse, o zirveye kimler çıkabiliyor? Oraya nasıl çıkılır tonlarca yara bere almadan, keyifli bir yolculukla? 


Dağın eteğindesiniz, ve size bir sırt çantası verilmiş. İçi dolu bir çanta bu. İhtiyaç duyabileceğiniz birçok şeyin yanı sıra, çantada ağırlık yapan şeyler de var. Bu çantayla yolculuğa başlamanız gerekiyor. Her insan da öyle yapıyor. Kendisine verilen çanta ile yola koyuluyor. Bir yere kadar çıkıyorsunuz. Bununla birlikte çanta, ancak o yere kadar ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetiyor. İlave ihtiyaçlar ve ayıklamak gereken ağırlıklar var. 

Dağın eteğinde yalnız değildiniz ve o başka başka insanlara da başka başka çantalar verilmişti. Onların çantası da doluydu. Onların çantasında da ihtiyaç duyabilecekleri birçok şeyin yanı sıra, çantalarında ağırlık yapan şeyler vardı. 

Ve onlar da kendilerine verilen çanta ile yola koyuldular. Ve onlar da bir yere kadar çıkabildi. Taa ki çantaları, ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyinceye kadar…

Hemen hemen benzer kilometrelerde takılıp kalmış insanlar. Kimi çantasından çok az şey kullanmış. Kimi ağırlıklarla çok oyalanmış. Kimi çantasına çok hakim, kimi de çantasındakilerden bi-haber yol almaya çalışıyor. Benzer kilometrelerde takılmış insanlar. Çantası çantasına benzeyenlere yaklaşmış bazıları. Bazıları herkesten uzak durmaya çalışmış. Bazıları kendi çantasını bırakmış, gözü hep başkasınınkinde.

Ne şanslı” diyor, kendisine acıyor, kaderine kızıyor, etrafını suçluyor ama asla kendi bakış açısında değişiklik yapmayı düşünmüyor.

 Peki ne var o çantalarda?

Doğuştan getirdiğim özelliklerim. Dış dünyayla iletişim sistemim, zihinsel tarzlarım. Hiç kimsenin çantası, diğerininkiyle aynı değil. Bununla birlikte benzer çantalarda benzer araçlar var. Bu yüzden bir araya gelince iyi anlaşıyoruz.

O zaman soru: Çantalarımızda benzer araçlar varsa ve o araçlarla ancak belli bir yere varılabiliyorsa, yolun da hemen hemen benzer kilometrelerinde takılmışsak, çantalarımızı birleştirmek işimize yarar mı? Hayır değil mi? Çünkü o araçtan 100 tane de olsa, o oraya kadar işe yarıyordu.

Oysa çantası çantama hiç benzemeyen, o tuhaf bulduğum, ötemde tutmaya çalıştığım kişinin çantasında bambaşka şeyler var. O da takılmış. Ama çantalarımızı birleştirsek tıkanıklık açılacak, yol açılacak, önümüz açılacak, birçok problem çözülecek… Başta alışmakta zorlanacağız ama tırmanmanın çok kolaylaştığını gördükçe o zorluğu dert etmeyeceğiz.

O zaman diğer soru: Senin çantanda neler var? Sana yol aldıran, işe yarayan, seni yukarı taşıyan, sana avantaj sağlayan… Ve neler var; ayağına dolaşan, seni aşağı çeken, zor durumlara düşmene neden olan…

Gelecek soruyu tahmin et😊 Diğer çantalarda ne var? Onun çantasındakiler… Yol aldıran, işe yarayan, insanı yukarı taşıyan, avantaj sağlayan…

Zamanı gelmedi mi?

Çantamda ne var? Farkında olmadığım, farkında olup avantajını kullanamadığım….

O çantada ne var? Kendime katabileceğim, güçlerimizi birleştirebileceğim…. Yüklerimizi atsak, çantalarımızı birleştirsek, birlikte yücelenlerden olsak, daha konforlu bir yolculuk yapsak, yaşam ve ilişki kalitemizi arttırsak

Mümkün mü?

Kim Kimdir Semineri, tam da bunlara cevap veren bir program: Sende ne var? Onda ne var? Bu farklılıklar neler ve bir araya gelirse nasıl bir güç doğar?

Hayatta çantasını oradan oraya sürükleyip duranlardan mı yoksa canlı, neşeli, mutlu, başarıya yol alanlardan mı olmak ister insan?

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu


Yorumlar

  1. Çok güzel açıklamış çantalar hayatın özünü. Teşekkürler bir çok problem gördüğüm kişi ve olaylara gerçekçi bakabilmemi sağladığınız için. Büyük konfor...Doğru alışveriş iyi hissettiyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendine Deneyimsel Tasarım Öğretisi ile tanışma fırsatı verdiğin için biz teşekkür ederiz.

      Sil
  2. Çok doğru doğuştan bana verilen çantamın içindekiler ile sadece bir yere kadar tırmanabilip sonra orada kamp atıp tamam burası bana yeter dediğimizde aynı yerde patinaj çekmeye başlıyoruz. İşin kötü yanı bir müddet sonra aynı yerde dönüp durduğumuzu farkedemez oluyoruz. Oysa hayat bize farklı çantalardakilerle zirveye ulaşma fırsatını vermişken kendi elimizle tepiyoruz. Zirveye ulaşmak kimbilir ne kadar güzeldir?

    YanıtlaSil
  3. Aslı Seçkinli24 Haziran 2022 15:06

    Ve sizin ihtiyacınız yanındakinin çantasında aslında uzakta da değil ☺️

    YanıtlaSil
  4. İnsan çoğunlukla karşı tarafın dezavantajlarını görüyor, gıcık oluyor. Aslında avantajlarımızı birleştirebilsek ne güzel olur değil mi?

    YanıtlaSil
  5. Aslında insanın kendini tanıması demek kendisine verilenlerin farkında olması, kendi sınırlarını bilmesi, yapabileceklerini ve yapamayacaklarını fark etmesi oluyor böylece :)

    YanıtlaSil
  6. Bende olmayan sende var, bende olan fazlalık sendeki eksiklik. Sınavda olduğumuza göre bizim eksikliğimizi tamamlayabilmemiz için kurduğumuz ilişkilerimizde verdiğimiz tepkilerle sınanıyor olabilir miyiz? O zaman nasıl doğru tepki verebiliriz?

    YanıtlaSil
  7. Tülin Temizel24 Haziran 2022 20:23

    Her bir şey için farklı farklı çantalarımız var. Gece çantamız ayrı, dağ çantamız ayrı, okul çantamız ayrı gibi gibi.... Doğru yerde doğru çanta ile ve çantanın içindekilerle olabilmek mesele... Aynı ilişkilerimizde ki davranışlarımız tepkilerimiz, doğru yerde doğru zamanda doğru tepki.... Çantalarımız gibi.

    YanıtlaSil
  8. Yasemin Sırça24 Haziran 2022 20:35

    Anlayamadıklarımız, anlatamadıklarımız, anlatılmayanlar, anlatılmamasına rağmen anlaşılanlar.. Mümkün mü? Çantanın içinde ne olduğunu bilenler için evvet :)

    YanıtlaSil
  9. İnsan hayatı kendine ne kadar zorlaştırıyor. Aslında bizim ihtiyacımız olan herşey bize verilmiş. İnsana sadece bunları seçim yapıp uygulamasında. Yemeği lezzetli yapmak için çaba harcıyoruz ya da daha güzel olmak için... Ama kendimizi daha iyi yapmak için çabamız ne kadar....

    YanıtlaSil
  10. Herkesin çantası kendine değil, herkesin çantası hepimize :) birbirimizin çantasından beslenerek birlikte yukarı çıkacağız, zirvenin tadı ancak birlikte çıkar

    YanıtlaSil
  11. İnsan yola çıkarken daha konforlu olacağını düşündüğü için yüklendiklerinin aslında omzuna neler yüklediğinin keşke farkında olabilse…

    YanıtlaSil
  12. Çanta metaforu, konuya merak ve okumaya teşvik eden bir durum katmış. Çanta hem kendi sürprizlerimizi içinde saklayabildiğimiz hem karşılaşacağımız sürprizleri içine alabileceğimiz kullanışlı hem de süslü olabilecek bir eşya. Kendi çantamı en güzelinden yapmak hem de güzel çantalara yakın olmak istedim hemen:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çanta metaforuna metafor olmuş bu yorum👏👏👏Şimdi üzerine yeniden düşünmek lazım🧠

      Sil
  13. Uzun bir yolculuğa çıkarken yanına hep bir çanta hazırlar insan.. "o da lazım olur..ayy bunu da koy unutma ."
    Hayatta bir yolculuk ve bana da hazır bir çanta verilir bu yolculukta. Kimbilir benim göremediğim ne sürprizler barındırır o çanta.

    Sen yol boyunca çantaya bakmadan olmayanlar için ŞİKAYET etmek mi yoksa içine bakıp SÜPRİZLERİ görmek mi istersin 😊

    YanıtlaSil
  14. Puzzleın hepsi birbirinden farklı parçaları ama biri olmazsa diğeri tamam olamıyor. Tıpkı insanlar gibi. Peki benim eksik tarafların neler..

    YanıtlaSil
  15. Ben böyleyim beni kabul eden böyle etsin diyerek. Aslında kendimizi bir akvaryum gibi cam fanusun içine kapatıyoruz. Tıpkı tek tip çanta ile yol alamadığımız gibi. O halde akarsu gibi olmak için benim hangi farklılıklara ihtiyacım var.

    YanıtlaSil
  16. Kaleminize sağlık, farklıklarımızı ne güzel anlatmışsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herbirimiz farklı avantaj ve dezavantajlarla bu dünyaya geldik. Bizim ihtiyacımız olan bir başkasına verilmiş, bir başkasının ihtiyacı ve imkanı da bize. Bu bilince sahip insanlar almayı ve vermeyi bilir. Böylelikle yükselirken yükseltir. :) insanoğlu çok yüce bir varlık. Yeter ki verilenlerin ve imkanlarının şükrünü bilsin ve doğru ilişkiler kurabilsin

      Sil
  17. Çok güzel bir yazı olmuş.. insanı düşündürüyor farklılıklarımız için…

    YanıtlaSil
  18. Belki de benim yokuşumu kolaylaştıracak alet senin çantanda, senin inişini frenleyecek alet benim çantamda...

    YanıtlaSil
  19. Benim çantamda benim.ihtiyacimdan fazlası var ama başka, başka ihtiyaclarim var. Bâska ihtiyaçlarım.da aslında başka çantalarda. Herkes birbirinine ihtiyaçlı yaratilmiş, Çantamda herkese yetecek imkan var aslında ama ben onları vermeye başladığımda benim de ihtiyaćlarimmi almaya başlayacağım. ve o zaman birleşince güçlü olacağız Konforlu hayat..Acaba en sevdiklerin ya da uzak duyduklarının çantasında neler var?

    YanıtlaSil
  20. Yolun başında çantamız çok taşınabilir yükümüz çok ağır değil, fakat çantamızda olan güzellikleri paylaşmadığımızda veya gereksiz paylaştığımızda yükümüz ağırlaşıyor. Ne zaman, nerede, ne kadar durmalı, yolda ne kadar mola vermeli, çantamızda ne vardı, ne kadarı kaldı, ne eklemeli ? Yolda ilerlerken çantamızdan hem bir şeyler çıkarmalıyız hem de bir şeyler koymalıyız.. İşte bunları öyle güzel anlatır ki kim kimdir eğitimi..

    YanıtlaSil
  21. Müşerref Demirtaş28 Haziran 2022 02:21

    Hayata baktığımızda hep bi topluluk içinde buluyoruz kendimizi. Aile, okul, iş... Başka insanlarla bir aradayız. Bu insanı şüphelendirmeli! Çantaların içindekileri ortaya döküp takas etme vakti🙆‍♀️

    YanıtlaSil
  22. Hatice Ferahkaya28 Haziran 2022 22:09

    Çok güzel bir şekilde insanların arasındaki davranış alışverişinin, insana hayatta nasıl da ilerlemeye sağlayacağı somutlaştırılmış 👍☺️ Çanta metaforu 💯

    YanıtlaSil

  23. İnsan hep başkasının çantasına göz dikince çantasındakilerin kıymetini de anlayamıyor.
    Kendi çantasıyla ilgilenmediginde avantajlarini da kullanamiyor. Ama o çantadakiler de bir yere kadar işe yarıyor. Çok anlamlı bir yazı, teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Ne kadar guzel bir metafor. Cantamizdakileri taniyip guzelce birlestirmek isteyen herkes gelmeli.

    YanıtlaSil
  25. Hayatımıza dilersek tek bir çantaylada devam edebiliriz aslında. Bu bir tercihtir.Ama o çanta her gittiğimiz yere uymayabilir, içine istediklerimiz sığmayabilir, fazla büyükte gelebilir. Her yere kullandığımız için deforme olup eskimişte olabilir. Marifet uygun yere uygun çantayı götürmek, ihtiyacın olabilecek şeyleri de o çantaya koyabilmek. Her kesle aynı şekilde iletişim kuramayacağımız gibi. Kendimize haddinden fazla yük etmemeliyiz taşıdıklarımızıda.

    YanıtlaSil
  26. İlkokulda başlamıştık “Kalemtraşı olan vaaar mıı?” diye bizde olmayanı hemen istemeye, almaya. Veya başkasında olmayanı paylaşmaya. Peki ne oldu da büyüdükçe bendeki bana ondaki ona yeter oldu? Ya da öyle zannettik? Halbuki bendeki ona ondaki bana lazımmış…. Silgisi olan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Çocukken bilip sonra unuttuğumuz gerçeklikler...

      Sil
  27. Sende ne var. Benim eksik parçam senin çantanda olabilir mi?

    YanıtlaSil
  28. Meğer benim şifam başkasının çantasındaymış ☺️

    YanıtlaSil
  29. Çok güzel bir yazı olmuş🌸

    YanıtlaSil
  30. Bir sofrada çeşitlilik varsa o sofra zengindir.. benim zenginliğimde çeşitli insanların hayatımda olması aslında :)

    YanıtlaSil
  31. Elif Katkıcı29 Haziran 2022 00:31

    İnsan hep kendisine daha çok benzeyen insanlarla arkadaşlık kurmak isterken hep kendisinden daha farklı insanlar olduğunu görür çevresinde... Hayat orada bize der ki: “Aslında senin şifa o farklı olan çantalarda...” Bizler benzer çantalar istesek de etrafımızda aslında kendimize +1 ler katacağımız yerler tam olarak bizden farklı olan insanlarla kuracağımız ilişkilerde.

    YanıtlaSil
  32. Çok güzel olmus yüreğinize saglik 😊

    YanıtlaSil
  33. İnsanız biz. Kendimizden farklı olanı düşman görmeye meyilliyiz. Ancak hepimizin insan olması aynı şekilde düşünüp, davranacağımız anlamına gelmez. Tıpkı ağaçlar gibi. Mesela bir elma ağacı, bir kaktüsten çok farklı. Ama dışardan bakınca ikisi de ağaç. Elma ağacının faydaları saymakla bitmez. Ama ihtiyaçları da... Çapala, sula, 4-5 yıl bekle ki meyve versin. Ama meyvesini kullanmadığımız alan yok neredeyse. Kaktüsse tek başına. Yalnız kamla istercesine, yaklaştıkça dikenleri batar. Ama dilini bildiğinde, çölde kaybolduğunda stokladığı suyunu da paylaşır, yaprağındaki meyvesini de... Hangisi kötü? Elma mı, kaktüs mü? Dilini bildiğin herşey dosta dönüşür, bilmediğin herşey düşmana... Tıpkı insanlar gibi... Kendini ve çevrendekileri tanıyıp, ilişkilerini avantaja çevirmek istiyorsan Kim Kimdir eğitimine mutlaka katılmalısın...

    YanıtlaSil
  34. Ne kadar güzel bir metafor olmuş. İnsan benim kimseye ihtiyacım yok diyemiyor. Kendi çantası bir noktaya kadar getiriyor..

    YanıtlaSil
  35. Melike Büşra Dücan29 Haziran 2022 06:37

    Kendi çantamızda ne olduğunu bilmeden neden hep başkasının çantalarıyla uğraşırız ki?

    YanıtlaSil
  36. İşin garip tarafı bir de kadına özgü, erkeğe özgü, çocuğa özgü ayrı ayrı çantalar var. Yolculuk çantası, uzun süreli olan ya da kısa süreli kalınacak yerlere göre tasarlanmış çantalar da var. Süs için takılmış olan ve aslında faydası minimum olan, görüntüde çirkin ama daha büyük faydası olacak başka çanta da yok dedirtecek olan da var. O yüzden gerçekten de bir yola çıkarken çantaları çok iyi seçmek gerek, iyi kalibre etmek gerek. Yol arkadaşlarımızı seçerken de böyle... O yüzden gerçekten de "tanışmak" gerek...

    YanıtlaSil
  37. Hülya şensoy29 Haziran 2022 10:45

    İnsanı tanıma yolculuğunda bu zamana kadar fark etmediğimiz ne kadar da çok detay varmış . Kim kimdir eğitim programı ile farkındalığımız artamaya devam ediyor.

    YanıtlaSil
  38. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, ancak farklı olanı yönetebilen, oradaki zorluğun üstesinden gelebilen insan dağın zirvesine çıkabiliyor... Güzel yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  39. İnsan en çok ihtiyacı olan şeyden nasıl da kaçabiliyor bile isteye. Nasıl da dağın zirvesine çıkarken kendi önüne set koyuyor farkında olmadan. Hem de bu kadar mutlu olmak için her yolu denerken.. Olamayınca ilk neye yöneliyor? Şikayet ve bahaneler.. Halbuki çözüm ne kadar da aşikar değil mi? Kendine yük olanı bırakıp işine yarayacak olanı sahiplenmek.
    İşte tam da burası zor. Çünkü insan hep kendine benzeyene yakınlaşmak istiyor, kendinden farklı olandan uzaklaşmak istiyor. Oysaki bizden farklı olan ancak bizi yükseltebiliyor.

    YanıtlaSil
  40. Ne kadar güzel bir örnek olmuş. Ellerinize sağlık. Hayatımızın özeti.

    YanıtlaSil
  41. İnsanin yük almaktan kaçarken kendine dahada yük etme öyküsü. Nasıl bir ilüzyon. Çözümse yanı başımızda.

    YanıtlaSil
  42. Bende neler var, karşı tarafta ne var. bu bir alışveriş ve herkesin ortaya koydukları farklı. Terazi de ben ne koydum karşı taraf ne koydu çok çok önemli

    YanıtlaSil
  43. Çantamda neleri yük ettim, ediyorum? Hiç düşünmemiştim bu zamana kadar. Yıllardır hep bir şeyler taşırım yanımda. Tedbir insanıyımdır kendimce. Ama çoğu zaman ağır gelir taşıdıklarım keşke hafifletebilsem derim. Bu yazıyı okuduğumda yıllardır somutta ve soyutta neleri yük edindim diye düşündüm... İnsanın yükü ağırlaşınca hareketi kısıtlanıyor, çok yoruluyor, hatta olduğu yere çöküyor, bazen de hiç kalkası gelmiyor. Alışkanlıklarımız bizim bakış açımızı daraltabiliyor maalesef.Taşıdıklarımızı gerekli/gereksiz diye ayıklamak, yükü hafifletmek, bazen yükü taşımak için bazen de danışmak için birinden yardım istemek, yükümüzü taşımak için gereken fiziksel güç, moral ve motivasyonu artırmak, hatta en elverişli yolu seçmek gibi onlarca seçenek olmalı... Kim Kimdir semineri, benim gibi neyi neden yaptığını bilmeyi merak edenler için çok güzel bir fırsat. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  44. Dönüşmek için açlık uyandıran bir metafor, madem öyleyse yapabilirim veyahutta yapmalıyım diyor insan bu makaleyi okuyunca .....:)))

    YanıtlaSil
  45. Hem mutlu hem başarılı olmak için bana aslında itici veya tuhaf gelen ve tam da yakınlaşma gerekirken uzaklaştırdığım çantaya ihtiyacım varmış... En yakınımda ama en uzaklaşmak istediğim şeymiş ihtiyacım

    YanıtlaSil
  46. Mümkün mü? Evet mümkün. Nasıl mı? Elbette bu işi bilen eğitimcilerle ve gerçek bilgiler ışığında hem kendini hem de etrafındakileri tanıman mümkün. Unutma yalnız değilsin. Çantanı kap gel bakalım içinde neler varmış bi görelim 🙂

    YanıtlaSil
  47. Baskasinin çantasini merak ettiğim kadar kendiminkini merak ettim mi? Düzenlerken ihtiyacim olmayan seyleri cikarip ihtiyacımı ekledim mi? Bir metaforla bir konu ne kadarr acik ve güzel anlatılabilinirse oyle bir yazi olmuş 👏

    YanıtlaSil
  48. Farklılıklarımızin güzelliği çeşitligi ne kadar güzel anlatılmış 💐

    YanıtlaSil
  49. Farklılıklarımız ayrışma sebebimiz olmuş oysaki bizim kendimizi geliştirmemiz içinmiş. Çok anlamlı bir yazı, teşekkürler

    YanıtlaSil
  50. Başkalarının elindekine odaklanınca insan kendi elindeki fırsatları göremiyor, elindekilerin kıymetini, nerede kullanması gerektiğini bilemiyor. Çok güzel anlatılmış hayattaki farklılıkların faydası

    YanıtlaSil
  51. İnsan hep başkalarının elindekini merak edince kendi elindeki nimetin nankörü oluyor.
    Gerçekten çok güzel ve farkındalık uyandıran bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar da doğru, güzel yorumun için teşekkürler :) İnsanın merakını doğru yere yönledirebilmesi iletişiminde, ilişkilerinde düşündüğünden daha önemli olabiliyor...

      Sil
  52. Farklılıklar zenginliktir. Oysa insan bir diğerini kendine benzetmeye çalışıyor. Benim dediğimi o yapsın diyor. Öteki de benim dediğim gibi aslında diyor. Böylece her ikisi de yolda bir yerde, belli kilometrelerde takılıyor. Farklılıkları anlayınca ve ihtiyaç gören insana dönüşünce yani diğer çantalardaki malzemeleri, araç gereçleri kullanınca yolu açılıyor. Yaşam içinde birlikte yol aldığı, keyifli bir yolculuk içinde oldukları, birbirlerinden öğrendikleri ve merhamet edebildikleri bir serüvene dönüşebiliyor. Böylece farklılıkları yönetebilmeyi de öğreniyorsun. Bu insan niye böyle yapıyor, ben niye böyleyim? soruları yerine kendin kendine de olduğunda da diğerleriyle birlikte olduğunda da hep neşen artmış oluyor. Cevapsız sorular yerine kendin cevaplarını bulmaya başlıyorsun. Böylece her şey daha anlamlı oluyor. İnsanı anlayan ve anlayış gösteren insana dönüşebiliyorsun. İnsan tiplerini anlayınca karşılaştığın insanlar hakkında çözümlemelerin artıyor. İnsanların ihtiyaçlarını anlayabilen ve ihtiyaç görmeye de istekli biri başkaları üzerinde olumlu izlenim bırakan, sevilen insan olduğu gibi insanı da insan olduğu için seven biri oluyor. Kendini de daha iyi anlayınca başkalarının eleştirisi veya düşüncelerini doğru yere koyabiliyor ya da fazlaca önemsemiyor ve kendini de eleştirmiyor. Yaratıcının verdiği özelliklerin farkına varıyor. Doğru tepkiler veren insana dönüşebiliyor. Bu farkındalıkları kazanmak, bu farklı çantalar neye göre olmuş anlamak için insan kim kimdir eğitimine katılmalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Duygu, insan bu farklılıkları anlayabildiğinde ilişkilerinde kendisini çözümsüz bıraktığı yerlerde nasıl davranması gerektiğinin de farkına varıyor... Güzel yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  53. Zeynep Bozoğlu14 Temmuz 2022 01:28

    Önce kendim olmak ve ilerlemek.İhtjyac duyduğum her ne ise doğru tespit edip bulmak.İletisimi sağlamak .Kolayı seçmek rahatlıktir,Ezberi bozmakta bilinç ten gelir.Bilincimiz açık olmalı iradeli düşünmeliyiz.Secimimizi doğru yapmalıyız.Makaleyi beğenerek okudum başarılarınızın devamını dilerim hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru Zeynep, iletişimimizde ve ilişkilerimizde doğru seçimler için açık bir bilinç olmazsa olmaz :)

      Sil
  54. Ne kadar basit ama etkili şekilde açıklanan bir metafor olmus
    MMakaleyibegenerek okudum ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
  55. Yükselmek için başka kanatlara da ihtiyaç var. İlişkilerini iyi yöneten insanlar; başkalarının kanatlarının avantajlarından da faydalanarak hayatta yükselirler...

    YanıtlaSil
  56. Bende olmayanın, ihtiyacım olanın, benimkine benzemeyen çantada olması ve ilk bakışta ona önyargılı olmam…
    Ne güzel metafor ☺️
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önyargı insana ne çok şey kaybettiriyor... Güzel yorumun için teşekkürler Bahadır :)

      Sil
  57. Çok güzel anlatilmis farklılıklarımız. Teşekkürler. Çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  58. Yüklerini boşaltmanın, hafiflemenin ve bizden farklı insanlarla birleşerek Yükselmenin zamanı geldi belki de geçiyor, kolları sıvayıp yola koyulma vakti…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, insan ne kadar çok biliyor olsa da ilişkilerinde yaşadığı problemleri çözebilmek için harekete geçmiyorsa bildiklerinin faydasını göremiyor... Güzel yorumun için teşekkürler :)

      Sil
    2. Çanta!:) insanın potansiyelini değerlendirememesi de bir büyük dert aslında..O yüzden çantamda ne var ve bu kimin ihtiyacını giderir? Hatta bana yaramıyor olsa neden benim çantamda?..çantama koyduysam mutlaka varacağı bir hedef var ama ben onu hedefine uygun kullanmıyorum.. Çantamda unutup çürütüyorum. Çantamı iyi anlamam çok kıymetliymiş meğer:)

      Sil
  59. "Biz" olabilmek, farklılıklarımızı öğrenip kabul edebilmekten geçiyorsa eğer...
    O zaman hakikaten kim kimdiri bilmek büyük bir konfor...
    Kaleminize sağlık😊

    YanıtlaSil
  60. İnsan cantasindakilerle bir yere kadar gidiyor . sonra ben buyum diyor benden bu kadar .
    Kendini geliştirme kendine karakter katmak zor geliyor .
    Ne kadar güzel bir yazı olmus
    Bir olmanın
    Farkliliklarimizin bize neler kazandiracaginin
    Hedefe giderken birbirimize ihtiyacımız olduğu bir dünyada birbirimizi anlamak birbirimizin farkliliklarimiza saygı göstermenin
    En güzel egitimi Deneyimsel Tasarim Ögretisi
    Iyiki tanımışım sizi

    YanıtlaSil
  61. İnsanoğlu kendini geliştirmesi için ona verilen şeyleri kendine zul saydığı için, hep o dağın eteğinde bocalayıp duruyor.

    YanıtlaSil
  62. Kişinin çantasını bilmesi ve bu doğrultuda ihtiyaçlarının farkına varması :) emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Sakınmak

Yaklaşmamak... Sakınmak; Belki biraz korumak, “Gözü gibi sakınmak...” derler ya hani, Çok iyi muhafaza etmek niyetimizi, samimiyetimizi, hedefimizi, Onlara zararı olabilecek her şeyden uzak durabilmek… Sakınmak; Belki biraz da saklanmak. Çok göz önünde bulunmamak. Herkese her şeyimizi anlatmak, göstermek değil de, İyiliklerimizi, yaşantımızı, güzelliklerimizi saklamak… Sakınmak; Belki biraz da sınırlandırmak. Her şeyi yemek değil de, iyi ve temiz yemek… Her şeyi konuşmak değil de, doğru şeyi doğru zamanda ve doğru miktarda konuşmak… Sakınmak; Belki de son hatayı yapmamaya çalışmak değil de, o ilk adımı hiç atmamak, yaklaşmamak, merak etmemek. Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; İnsanın merakı neredeyse algısı ve konsantrasyonu oradadır. Meyve yememek değil de, ağaca hiç yaklaşmamak, algıdan çıkarmak. Aldatmamak değil de, o kişiye ikinci kere bakmamak.  Adını, işini, yaşını merak etmemek. Kötülük yapmamak değil de, düşüncesini bile aklımızdan geçirmemek. Dolandırmamak değil de, yalanın