Ana içeriğe atla

Hiç Pişman Değilim

Yahya Hamurcu

Karşı komşumla 25 yıldır aynı binada yaşıyoruz ama bir kere gerçekten ihtiyacını merak etmedim.

Hiç pişman değilim!

Bana yardım etmeye gelen birine gereksiz tepki gösterip hiç alttan almadım.

Hiç pişman değilim!

Borçlu olduğum halde yeni bir borca girerek tatil yaptım.

Hiç pişman değilim!

Yıllarca bana zarar veren bir adamla beraberdim. Onun için her şeyi yaptım.

Hiç pişman değilim!

Yıllar süren dostluğumu dostumun küçük bir hatası ile bitirdim.

Hiç pişman değilim!

Dişimle tırnağımla kazandığım sermayemi aşırı harcamaları ile yitirip 3 kere iflas ettim.

Hiç pişman değilim!

Hiç pişman değil miyim gerçekten?

Oysa pişmanlık insanın hatadan dönebilmesi için en gerekli şeydi.

Popüler kültür insana yaptıklarından hiç pişman olmaması gerektiğini empoze eder. Kulağına çalınan şarkılar bile bunu söyler durur.

Peki diyelim ki ben yeni bir yemek tarifi denedim. Ve yemeği yaparken bir malzemeyi yanlış zamanda eklediğim için yemek olmadı. Bütün malzemeler boşa gitti. Malzemeleri alırken çokta para vermiştim oysa ki. Bir hatam yüzünden o kadar para verdiğim malzemelerle yaptığım yemek yenmez hale geldi. Şimdi zarar ettim değil mi? 

Peki aynı yemeği tekrar denemek istediğimde aynı yanlışı tekrar yapar mıydım?

Hayatta da yaptığım hatalardan pişman olsaydım belki de bir daha aynı hataları yapmamaya çalışırdım. Ama ben ‘’Hiç pişman değilim!’’ dedim.

Çok acı ama ben o acıyı pek hissedemiyorum. Tıpkı anestezisi fazla kaçmış diş hastası gibi. Öyle uyuşmuş ki ağzı… Dilini koparacak kadar ısırıyor, farkında değil. Anestezinin etkisi geçtiğinde ve artık acı hissedildiğinde dilinin ağrısı onu çok zorlayacak. Çünkü acıyı hissetmezken diline çok zarar verdi.

Böylece hayat boyu benzer hataları tekrar edip durdu.

Hiç pişman olmamayı tercih etti şimdilik...

Pişmanlığı olan mı? Çok azı pişmanlığına yapıştı... O pişmanlığın motivasyonuyla kör kuyularından çıktı... Pişmanlığı varsa, yanlışından dönme motivasyonu var insanın... Yanlışından dönmeye çalışan insan ise ne kadar sevimli...

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık , Başarı Psikolojisi  ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 

Yorumlar

  1. Pişman olan ve hatada ısrar etmeyen bu hayatta en çok yolu alan kişi olacaktır.. Fark edebilmemiz için ne güzel yazılmış. Emeğiniz sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Pişmanlık gerçekten çok kıymetli... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Pişmanlık ki pişman olmak için bile doğru bir şeyler yapmak gerekiyor. Yoksa iyiye gittiğini düşünürken yokuş aşağı indiğini fark edemiyor insan. Elinize sağlık düşündürücü bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  4. İnsanın pişmanlığına kıymet verilmiş… hata yapmamasına değil. hata yapabilirsin peki ya pişmanmısın… ne güzel bir anlatım 👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  5. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Pişman olabilmek ne mühim marifet... Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Olmasa pişmanlık olur mu hiç daha iyi versiyonum? Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık. 💐
    Çok önemli bir konuya deyinmişiniz. İnsan Pişman oldukça ve zıttında davrandıkça dününden daha iyi oluyor aslında.
    Her pişmanlık hayatında temiz bir sayfa açıyor, umut oluyor, düştüğü yerden kaldırıyor, motivasyon oluyor…

    YanıtlaSil
  9. Hatalarımızı fark edebilmek çok büyük bir konfor..

    YanıtlaSil
  10. Hakikaten insan uyuşmuş gibi hatayı yaparken ve sonra çektiği acıları o uyuşukken yaptığı hatalara bağlamayışı... insanı ahmak yapan yer burası... Bu sebep sonuç ilişkisini anlamayan insan pişman da olamıyor ne yazık ki... Benim dilimi kim ısırıp bu hale getirdi arayışında sürüyor bu karanlık...

    YanıtlaSil
  11. Bu güzel yazıyı okudum hiç pişman değilim 😇

    Doğru ve fayda veren şeyleri yapıp hiç pişman değilim demek kadar güzel bir şey var mı 🌸
    Farkındalık sağlayan çok güzel bir yazı olmuş.
    Ellerinize sağlık 👏

    YanıtlaSil
  12. Pişmanlığım kadar dönüşüm hakkım varsa neden pişman olmayayım ki?

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten pişman olmuşsak, ders almışız demektir. Tecüman oldunuz duygularımıza ,yazdıklarınızla

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Sakınmak

Yaklaşmamak... Sakınmak; Belki biraz korumak, “Gözü gibi sakınmak...” derler ya hani, Çok iyi muhafaza etmek niyetimizi, samimiyetimizi, hedefimizi, Onlara zararı olabilecek her şeyden uzak durabilmek… Sakınmak; Belki biraz da saklanmak. Çok göz önünde bulunmamak. Herkese her şeyimizi anlatmak, göstermek değil de, İyiliklerimizi, yaşantımızı, güzelliklerimizi saklamak… Sakınmak; Belki biraz da sınırlandırmak. Her şeyi yemek değil de, iyi ve temiz yemek… Her şeyi konuşmak değil de, doğru şeyi doğru zamanda ve doğru miktarda konuşmak… Sakınmak; Belki de son hatayı yapmamaya çalışmak değil de, o ilk adımı hiç atmamak, yaklaşmamak, merak etmemek. Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; İnsanın merakı neredeyse algısı ve konsantrasyonu oradadır. Meyve yememek değil de, ağaca hiç yaklaşmamak, algıdan çıkarmak. Aldatmamak değil de, o kişiye ikinci kere bakmamak.  Adını, işini, yaşını merak etmemek. Kötülük yapmamak değil de, düşüncesini bile aklımızdan geçirmemek. Dolandırmamak değil de, yalanın