Ana içeriğe atla

Yasalarla Yaşam

Yasalarla Yaşam

Yaşantımız nasıl kolaylaşır? Hayatın içinde somut ve soyut yasalar vardır. Bunların bazıları bize okulda fizik kanunları, kimya kanunları gibi terimlerle aktarılır. Bazılarını da hayatın içinde deneyimleriz. Bununla birlikte yasalardan haberdar olmasak da o yasalar hep işlemeye devam eder. 

İnsanlar keşfedince, var olduğunun farkına varırlar. Bu farkındalık ise yasadan faydalanmayı ve geliştirebilme imkânı sağlar. Yasalar hep tutarlıdır o yüzden de insanlar icat yapabilir ve bunu geliştirebilir.

Gereksinim duyduğumuz bir çok araç yasalardan faydalanarak üretilip, insanların kullanımına sunulmuştur. Böylece yaşantımız kolaylaşır. 

İlişkinin yasası var mıdır?

Uzun yıllardır evli olan birisi ile tanıştığımızda onu merak ederiz. Kaç yıldır birlikteler, çocuklarını ya da nasıl tanıştıkları ile ilgili soru sormak isteriz. Ama ‘nasıl bunu başarmışlar?’ sorusu aklımıza gelmez. İnsan evli olup ilişkisinde sıkıntı yaşasa da bu soru aklına gelmeyebilir. 

‘İnsanlar neden ilişkiye ihtiyaç duyar? İlişkide nasıl başarıya ulaşılır? Bu sorulara cevap aranmış. Düşünülmüş, araştırılmış, deneyim transferi yapılmış, test edilmiş ve yasaya ulaşılmış. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bu yasayı bulmadan, yani adlandırmadan önce de insanlar ilişki kurabiliyordu. İlişkilerinde başarılı ya da mutlu olabiliyordu. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, tıpkı fizik kanunları gibi yaşadığımız her ilişkinin yasası var olduğunu keşfetmiş, ispatlamış. İnsanların dününden daha iyi olması için faydasına sunmuş.  İnsan bu yasalara detayda hâkim oldukça deneyim transferi yapabilir. Hataları daha aza indirebildiğinde, ilişkilerini yürütebilir, geliştirebilir hale getirebilir. 

İnsan, yaşantısı için ilişkiye ihtiyaç duyar. Alışveriş  yaparken kasiyerle de, çalıştığı iş arkadaşıyla da bir ilişki kurar.  Seyahat ederken yan koltukta oturan kişi ile de... Komşusu ile birlikte iken de ihtiyacını giderir.  Arkadaş edinmesindeki sebep de evlenmesindeki sebep de ilişki kurma isteğidir. Kurduğumuz her ilişki aynı değildir. Yaşantımızdaki her ilişki sürecinin bizden beklentisi farklıdır.

Evlilik için ne gereklidir?    

Evlilik ilişkisinde başarılı olan insanlar, ilişkilerinde ihtiyaçlarının büyük çoğunu karşılar. Evlilik süreci ilişkiden başka yasalara da ihtiyaç duyar. İlişkinin sağlamlığı için bedel, beklenti, denge yasalarına da uyumlu hareket etmek gerekir. İlişkinin sürekliliği içinse yön, hedef, gibi yasalara da ihtiyaç vardır. Bu ilişkiden oluşan aile de toplumların sürekliliğini sağlar. Dolayısıyla aileyi bir arada tutan yasalar, toplumlar için aynı zamanda etkin bir savunma aracıdır.

Evlilik uzun soluklu bir süreçtir. O yüzden değişik şartlara maruz kalabilir. İki kişilik bir ilişkiden çocukların katılımıyla çoklu ilişkiye dönebilir. Diğer aile fertlerinin katılımı ile ağırlığı değişebilir.  Eşlerin hastalanması veya aileden birisinin bakımı olabilir. Eş işsiz kalabilir, ekonomik şartlar değişebilir. Yaşadığı çevrenin değişimi ya da bulunduğu çevrenin değişimi olabilir. Tüm bunlara uyum sağlayabilmek gereklidir. Bunun için de kişilerden azim, merhamet,  sabır ve adaleti gözetmesi beklenir.

Evliliği de yürütebilmek için yasaların bizden beklentilerini uyguluyor olmamız gerekiyor. Sürekliliği sağlayan bir tek sebep değildir. Bütünü  oluşturan yasaların birlikte hareket ediyor olmasıdır. Yürütmeyi sağlayan yasalardan birinin ihmali, evlilik ilişkisinin duraksamasına sebep olabilir. Hayatta isteklerimize ulaşmak istediğimizde, yasanın beklentilerine uyumlu davranmamız gerekir.

 ‘Daha konforlu nasıl yaşarız?’ ‘Daha iyi ilişki nasıl kurarız?’ ‘ Daha mutlu nasıl oluruz?’ sorularına cevabı yasalar verir. Bize düşen pay ise sadece yasalara uyum sağlamak… Bizden beklediği davranışları, yöntemleri uygulamaktır.

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu


Yorumlar

  1. Yasaları sadece yerin çekmesi, suyun kaldırma kuvvetinden ibaret zannederken ilişkilerin de yasası olduğunu öğrenmek çok şaşırtıcı olmuştu. Gerçekten eğer yasalar olmasaydı hak eden hak ettiğini almasaydı hayat adil olur muydu.. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bu kadar iletişim ilişki ihtiyacımız varken, bu kadar iletişimin ve ilişkinin gerçeğinden uzak yaşamak. Düşünmediğimiz, soru sormadığımız açığa çıkıyor.
    oysa hayat yasalarla ne kadar konforlu :)
    kaleminize kuvvet.

    YanıtlaSil
  3. Nasıl ki fizik yasalarını bilerek yaşamak bize bu Dünyada büyük bir kolaylık sağlıyorsa, insan ilişkilerinin de yasalarını bilmek ne büyük bir konfor bir. Ne kadar çok ihtiyacımız var bu bilgilere. Belki de bu bilgileri öğrense birileri çok önemli bir sorununu çözebilecek.

    YanıtlaSil
  4. Aslı Seçkinli16 Ağustos 2022 10:25

    Yasayı bilmek hayatın işleyişini, kurallarını bilmek aslında. Herkes için geçerli kimseye torpil geçmiyor yasa:)her zaman geçerli…bunlar çok büyük bir konfor aslında

    YanıtlaSil
  5. Yasalarla yaşam ne büyük konfor...
    Yasalarla ne pratik her şey...

    YanıtlaSil
  6. Yasalar iyi ki varlar. İnsan için büyük lüks, ilişkiler için büyük kolaylık 🌻

    YanıtlaSil
  7. Soyut yasaları deşifre eden bu eğitimle iyiki yollarımız kesişmiş.. ya bilmiyor olsaydık?

    YanıtlaSil
  8. Tanımlarımız bizi yasalardan uzaklastiran..
    Neyin tanımı yanlışsa bizde uyumsuzuz aslinda..

    YanıtlaSil
  9. İyi ki yasalar var . Yoksa hayat kaos olup yaşanmaz olurdu.. :)))

    YanıtlaSil
  10. İyi ki yasalar var.. yoksa hayat yaşanmaz bir kaos olurdu.. :))

    YanıtlaSil
  11. Yasalar olmasa hayatımızda çok büyük bir eksiklik olurmuş… iyiki yasalar var ki hayat daha kolay ve yaşanabilir oluyor.

    YanıtlaSil
  12. Toplum yaşantısında ki sosyal düzen yasalarına uyumlu olunca, sorunsuz bir hayat sürebiliyoruz. Sanırım bu bahsettiğiniz hayatın yasalarına uyumlu olmak bizleri daha konforlu hale getirebilecek.

    YanıtlaSil
  13. Okurken ilk aldığım eğitim geldi hatrıma. Hayatımda bazı taşlar yerine otururken bazı taşları yerinden sarsıldı. Yasalar bu kadar önemliy işte.

    YanıtlaSil
  14. yasaları bilmek, problem çözerken formülü kullanmak, birşeyi ölçmede mezura kullanmak, bir şey çok mu az mı değerlendirmede referans değer cetveline bakmak gibi. hakkatten çok konforlu:)

    YanıtlaSil
  15. Iliskilerde; kişilere ve olaylara göre değil, yasalara göre hareket ettiğimizde gerçeklere ulaşırız

    YanıtlaSil
  16. Hayatın somut ve soyut yasaları ile uyumlu olabilmek hayatın içinde sörf yapmak gibi, hayat nasıl yaşanır sorusunun cevabı: yasalarla yaşanır kaliteli ve konforludur doğru tepkiyi vermek.

    YanıtlaSil
  17. Hayatıma dönüp baktığımda,
    -Burada bir gariplik var, bu böyle olmamalıydı..
    -Bunca emeğime, fedakarlığıma bu mu yani, bu işte bir anormallik var.
    -Bir başkasına bu kadar konuşsam, bu kadar zaman ayırsam valla alim olurdu. Hayır zekasında da bir gariplik yok. Ama bu işte gariplik var.
    Diye düşündüğüm neresi varsa hepsinde yasalara zıt davrandığımı gördüm.

    YanıtlaSil
  18. Yasaları hayatımızdaki önemini hatırlatan, iyiki de soyut yasaları duyabilmişiz dedirten bir makale olmuş♥️

    YanıtlaSil
  19. İnsanın attığı her adımın temelinde mutlu olma isteği vardır. İnsan başarılı olmak ister her adımında, çünkü başardığında mutlu olur. Peki kaç kere deneyip, yanılmak lazım başarılı bir ilişki veya iş kurmak için? Mesela kaç kere evlenip, boşanmak ve onca acıyı çekmek lazım başarılı ilişki kurmayı öğrenmek için? Ya da kaç kere iflas etmek lazım? İşte bu yüzden bizi düşmeden başarıya ulaştıracak deneyimleri bilmemiz ve hayatımıza transfer etmemiz gerekiyor. Bu deneyimlerin tutarlı olanlarına da yasa deniliyor. Yasa zaman, mekan, kişi ayırmıyor. Her zaman, heryerde ve herkese işliyor. Bilsek de bilmesek de… Aynı yer çekimi yasası gibi… 1000 yıl önce de elinden birşeyi bırakınca yere düşerdi, bugün de düşüyor.

    YanıtlaSil
  20. her şeyin yasası varsa, yasaları bilmek ve hayatin da uygulamak; her yerde, her ortamda, her koşulda, bu dünyada, yasalarla yaşamın sonucu kazanılacak öbür dünyada çok büyük bir ödül değil mi?

    YanıtlaSil
  21. Sebep sonuç ilişkisini kavradığımız anda hayatın rengi değişiyor :)
    Beyaz renk çok iç açıcı 🤍

    YanıtlaSil
  22. Somut yasaların olduğu gibi soyut yasaların olduğunu bilmek ve ilişkilerimizi buna göre yürütmek çok büyük nimet...Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  23. Bilen bilmeyen den üstündür demişler. Yasaları bilmek insanı ilişkilerinde üstün kılabilir.
    Tşk🍃

    YanıtlaSil
  24. İlişkililerin yasası, evliliğin yasaları ve diğer tüm yasalar… uyguladığımızda hayatımızı daha konforlu ve keyifli hale getirecek, zorlukları aşma marifetini bize kazandıracak… İyi ki yasalar var ☺️

    YanıtlaSil
  25. Yaşadığımız hayatta o karar çok yorum yapan var ki.”Bence” “Sence “diye başlayan ama baktığında hiç bir yere varamayan.Her bir insanın aynı konuda bence ile başlayan yorumları ile ne kadar ilerleyebilir ki insan.Düşünsenize bir problemim var ve ben çözümümü bu yorumlarda arıyorum.Ne kadar iletleyebilirim.
    Oysa yasalarla ilerlemek öyle değil.Tutarlı. O basamağa güvenle çıkmak. Bassam mı? Basmasam mı demeden güvenle ilerlemek. Sonuçtan emin olmak. Ne büyük bir güç.

    YanıtlaSil
  26. "İnsanlar keşfedince, var olduğunun farkına varırlar." Ne haklı bir cümle insan keşfettikçe farkındalığı artıyor, şahitliği artıyor ve hayat duruşu netleşiyor. O netlikte öyle hız kazandırıyor ki hem insanın başını döndürmeyecek kadar hızlı hemde yerinde saymayacak kadar yavaş, dengede, ortada ve kararlı :)

    YanıtlaSil
  27. Hayatta her şeyin bir yöntemi var. Hayatın kendisinin de bir yolu yöntemi var aslında… insandan beklenense sadece ona uyum sağlaması… akıntıya karşı yüzmeye çalışmaması :)

    YanıtlaSil
  28. Meğer merhamet adalet denge..ne önemli kavramlarmış... üzerine ne kadarda az düşünmüşüz...mutlu olanların sırrıymış ;)

    YanıtlaSil
  29. İnsan bir işten veya eşten veya komşusundan ayrılınca “sonraki ilişkim gör bak süper olacak “diyor
    Ama
    Hepimizin deneyimi vardır hiç te öyle olmuyor

    Sonra insan düşünüyor
    Ya bu işin kuralı, yolu yordamı olmalı
    Yasaya bağlamaya çalışıyor değil mi?

    YanıtlaSil
  30. Somut yasaları biliyorduk da soyut yasaları duyunca biraz şaşırdık tabi 😃 Hele ki hayatımdaki etkilerini öğrenince "ben şok" 🥲

    YanıtlaSil
  31. Evet isimsiz yaşayan ulaşmak çok uzun zaman alabiliyor malesef

    YanıtlaSil
  32. Ya soyut yasaları bilmiyor olsaydık, çok şükür bunu da hatırlatan bir yazı olmuş. Kalemine sağlık hocam:)

    YanıtlaSil
  33. Yasalarla yaşam oh ne rahat ...😋🌼🌼

    YanıtlaSil
  34. Yasalar hayati kolaylastirmak icin var. Yasalarla lüküs hayata ne dersiniz😉🌺

    YanıtlaSil
  35. Pazartesi başlayıp haftanın ortasında bıraktığımız, bir türlü sonunu getiremediğimiz diyete başlamanın bile yasaları var..Ne güzellllll🤗

    YanıtlaSil
  36. Aynı bozulan bir makineyi tamir eder gibi bozulan ilişkilerimizi de tamir edebiliriz o zaman yeter ki o ilişkinin yasasını bulabilelim. Nasıl çalışır, nasıl düzelir ?

    YanıtlaSil
  37. Bu yasaların var olması ne kadar büyük bir merhemet..Allah yasalar ile yaşamımızı nasip etsin 💜

    YanıtlaSil
  38. Yasa ne kıymetli ne faydalı şey. Şükürler olsun. Hele tutarlılığı beni benden alıyor. Hani birde demiyor mu al bunu hayatının her yerine koy. Aklın almadığı bir durum haline geliyor. Hayranlığım her andığımda artıyor. Şükürler olsun 🤲🏻

    YanıtlaSil
  39. Her şeyin bir yasası var, uyumlanabilene ne ala 🙂

    YanıtlaSil
  40. Her tepki verişimizi yasaya uygun yapabilsek 2 dünya da rahatlık🙃

    YanıtlaSil
  41. yasaları bilsek de bilmesek te hayat insana bu yasalara uyumuna göre karşılık veriyor

    YanıtlaSil
  42. Her davranışın bu hayatta bir sonucu bir karşılığı var. Hangi davranışların hangi sonuca vardığının yasasını bilince ilişkilerde, ticarette, çocuğumla olan sürecimde o zaman olumsuza varacak sonuçların sebeplerini oluşturmuyorum. Yasaları bilmek hayatıma yön verebilmemiz sağlıyor. Ellerine sağlık 🌾

    YanıtlaSil
  43. İnsan bilmediğini yok zannedebiliyor. Yok zannettiğinin de kendisi üzerinde etkisi olmadığını...
    Ne acayip dimi? Bilmesek de yasa işlemeye devam ediyor :)

    YanıtlaSil
  44. Soyut yasaları algılayabilip farkına varınca hayatın o kadar da anlaşılmaz olmadığını fark ediyor insan. Arka planda bir algoritma var ve işliyor, biz sadece onun farkında olmadığımız için karmaşık görüyoruz :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Rağmen

Neye Rağmen Ne Yaptın?  Rağmen devam edebiliyor musun? Aynı sakinlikte ve aynı keyifte... İşinden keyif alıyor musun mesela? Patronun çıkardığı zorluğa ve baskıya rağmen, müşterine davranış stilin aynı mı? Rağmen devam edebiliyor musun keyif almaya keyfin kaçsa da? O keyifsizliği yönetebiliyor musun, keyfe dönüştürebiliyor musun mesela?  Yoksa azmin var, ama en ufak baskıda modun düşüp vaz mı geçiyorsun? Sınanmak istemiyorsun… Canın biraz acıdı diye vazgeçiyorsun.  Acıda da keyif alabilir mi insan? Çiğ köfte gibi, adana dürüm gibi… Anda canım acısa da toplamda bundan keyif alabildim mi? Sonraki evre haz ve o keyfi harcamamak! Aman dikkat bu bir tuzak! Hemen harcamak istemene rağmen… Daha pişmedi, daha içi hamur bu kekin. Sadece 15 dakika fırında üstü hafif kızarmış, yeme daha içi hamur... Zaman ise bir sonraki evre... “Tamam şimdi oldu ben yaptım, yaptım mı böyle yaparım. Tırnaklarımla kazıyarak geldim.” Sebep senin ama peki ya sonuç? Gerçekten sen yazdın ve sen oynadın öyle mi? Peki o