Ana içeriğe atla

Nasıl Güçlü Olunur?

Nasıl Güçlü Olunur?

İnsanoğlu var olduğundan itibaren gücün peşinden gitmiş. Kendisi güçlü olmak istediği gibi sahip olduklarında da gücü aramış.  Kimi zaman bir atta, traktörde ya da hızlı giden bir araçta aramış. Kimi zaman kaslı bir vücutta… Bu kadar güçlü olma isteğimiz var. Ama ‘Güçlü olmak ne demek?’ ‘Nasıl güçlü olunur?’ Bu soruların cevabını gerçekten verebiliyor muyuz?

Güç neyi temsil eder?

Güçten bahsedebilmemiz için ortaya konan bir iş, üretim olması gerekir. Hiç bir hareket meydana iş getirmeden duran bir şeye güçlü diyemeyiz. Kayanın arasından çıkan bitkiye, yorulmadan koşan ata bu sıfatı yakıştırırız. Güç, esen rüzgârda, gece gündüz demeden bebeğe bakan annededir…  Güç ortaya konan işi temsil eder. Güçte bir işi meydana getirmek için, eylemden hareketten bahsetmek gerekir. 

Arabanın çelikten olması güç değildir. Kaslı bir adam güçlü gibi gözükür. Ama o kası ile yük taşıyamıyorsa ona güçlü diyemeyiz. Bir arabaya güçlü diyebilmek için yol alması gerekir. O yüzden onu harekete geçiren bir motoru olması gerekir. Arabanın gücünden bahsederken aslında motor gücünden bahsedilir. 

Emek harcamayan güçlü olabilir mi?

Aynı kas ile daha fazla ağırlık kaldırabilecek hale gelmek... Bu nasıl olur? Bir insan ilk seferde elli kiloyu kaldıramaz. Ama daha önce bu konuda çalışmış ise kolay kaldırır. İnsan önce daha hafif olanı kaldırabilir. Kaldırabildikçe ağırlığı artırır, böylece gücü de artmaya başlar. Bir sonraki gücü de hak eder. 

İnsan güçlü olmak istiyorsa bedel ortaya koymalıdır. Hangi konuda güçlenmek istiyorsa o konuda emek harcaması gerekir.  Bu emeğin karşılığında da marifet kazanmış olur. İnsan hangi konuda bedel ödemişse, emek harcamışsa o konuda güçlenir.

Hedefi olmayan güçlü olabilir mi?

Motorlar bir iş meydana getirmek için,  o işe yarar biçimde tasarlanıp geliştirilir. Araba, bir yerden bir yere götürmek için tasarlanır. Traktör tarlayı sürmeli ya da römorku çekebilmelidir. Araçların oluşturulma sebepleri vardır. Bu hedefe uygun şekilde de güç oluşturulur. Seyahat için araba, tarlayı sürmek için traktör. 

Bir kişi spor salonunda çalışarak yüz kilogram kaldıracak bir güce erişmiştir.  Bu marifeti ile bir yük taşıyamıyorsa gücünden bahsedemeyiz. Her kaslı görünümü olan kişiye güçlü diyemeyiz. Gücün kanıtı, yapılan, ortaya konulan iştir. Marifet mutlaka bir hedefe hizmet etmeli ki güç olsun. Güçlü olmak için insanın bir hedefe ihtiyacı vardır. Yani gücün bir hedefe ihtiyacı vardır. 

Uyum sağlamayan güçlü olabilir mi?

Bir araba sadece düz yolda gitmeyecek. Bozuk, dönemeçli, yokuşlu yollarla karşılaşabilir.  Bunlara karşı hazırlıklı olması gerekir. Değişik hava koşullarında da benzer performansı gösterebilmeli. Bir traktör her zaman düz araziyi sürmez. Taşlı arazi, engebeli arazi olabilir. Sert toprak, yumuşak toprak da olabilir. Tüm şartlarda o gücü gösterebilecek mi?  

Üniversiteye hazırlanan kişinin problemini çözmesi için formülü bilmesi yetmez. Defalarca başka problemlere o formülü uygulaması gerekir. Değişik değişkenlere göre yeniden çözmesi gerekir o konuda güçlensin. Aynı zaman da bu eylemi yaparken arkadaşı gezmeye çağıracak. Ona hayır diyebilme gücünü gösterebilmesi gerekir.

Üniversiteye girmek için soru çözme hedefini koyabilir. Ama başına gelen olumsuzlukta vazgeçmemesi, bedel ödemeye devam etmesi gerekir. Sabırlı ve azimli olması gerekir. Açken de uykusuzken de problemi çözebilecek hale gelmeli ki güçlü olsun. Her sonuç; onu yapabilecek, olumsuzluklara karşı net durabilecek gücü arar.

Kuvveti olmayan güçlü olabilir mi?

Değişimlere ve olumsuzluklara karşı sabır gösterebilmek için sürekli bir kuvvete ihtiyaç vardır. İnsan emek verebilir, bedel ödeyebilir, hedef koyabilir.  O eylemi yapan diğer kişilerden ayıran şey, sürekli olacak bir kuvvete sahip olmaktır.  İnsan yönetici olsa kimlerle çalışmak ister. Her seferinde motive etmesi gerektiği bir çalışanı istemez. Durmadan şikâyet eden, yorulduğundan bahseden birini de...

Bir arıda, atta, bir ağaçta bitmez bir kuvvet vardır. Arı yaşadığı müddetçe o balı yapmak için polen arar. At onu koşturduğun müddetçe koşar. Doğada kuvvet, artık eylem gerçekleştirmeyecek hale gelene kadar sürer. Tabiat da insan hücresi de atomun çekirdeği de bir iteklemeye, yön değiştirmeye ihtiyaç duymazlar. İnsan, gücü elde edebilmek için hep kuvvete ihtiyaç duyar. İşte insana bu kuvveti sağlayacak olan da amacıdır.  

Tohum güçlü ise toprakta yeşerir. Fide olduktan sonra gücü devam ediyorsa ürün verir. Bir kuşun onu avlayacak olandan kaçabilecek gücü varsa hayatta kalır.  Dünya güçlü ve kuvvetli olanın kaldığı yerdir. İnsan da güçlü olmak durumundadır. Güçsüz insan mutsuz ve başarısız olur. Bulunduğu durumlara göre marifet kazanarak güçlenmeli ki hayat istediğini versin.  Güç ise kuvvet verecek bir amaç ister. Bu yönde hedeflerine bedel öderken de doğru tepkiler vermek ister. 

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Gucun zihnimizde olan hayaliyle gercekte olani arasindaki fark ne kadar guzel anlatilmis

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten de gücün ne olduğunu anlamak çok önemli. İmkan varsa gün var sanıyoruz ama imkanlarıyla hedeflerine ulaşabilenler gerçek gücü elinde bulunduruyor. İmkanım bana fayda vermiyorsa güç bunun neresinde olabilir ki? Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Soyut hareketle beraber soyut güçlenenlerden oluruz inşaAllah..

    YanıtlaSil
  4. "Hayatta
    "Ben ..... yapamıyorum"
    "Ben ..... beceremiyorum"
    Demek yerine;

    Hedefim her ne ise; oraya varmak için..
    "Beni oraya ulaştıracak gücüm var mı?
    Gereken güç nedir?
    Ve o gücü nasıl elde edebilirim ?"
    Soruları sormaya ihtiyacım var sanırım 😉

    YanıtlaSil
  5. Güçlü olmayı somutluğa bağladığımızda nasıl da sığlaşıyor bu kavram. Halbuki insanın gerçek manada güçlü olduğunun delili görüntüde olandan çok başka. Beceriler, marifetler, azim ve süreklilik..

    YanıtlaSil
  6. "tohum güçlü ise toprakta yeşerir" ne çok şey anlatıyor. Kalemine sağlık hocam

    YanıtlaSil
  7. Amacı olmayan kişi, hedefini amaç haline getirir ve bir ömür tek birşey için mücadele eder. O elinden alınınca da bütün dünyası altüst olur. Yaşam amacı olmayan için hayat çok zor…

    YanıtlaSil
  8. Güç ile hedef arasindaki bağ çok güzel anlatılmış, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Gücümüzü ne kadar sürekli fayda yönünde kullanıp merhamet ile yoğurursak işte o zaman kıvamı yakalamış oluruz

    YanıtlaSil
  10. Yıllarca güçü yanlış yerde aramak ne büyük kayıpmış.

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten gücü nasılda yanlış anlamışım.O lisede çözemediğim fizik prolemlerini bile....

    YanıtlaSil
  12. Güç ise kuvvet verecek bir amaç ister. Amaci olmayinca insan nasil güç kaybediyor..

    YanıtlaSil
  13. Güç ile kuvvet arasındaki fark hiç düşünmemiştik bugüne kadar.ne kadar güzel anlatılmış. Doğru amaçlar ediniriz ve o yönde daha güçlü daha marifetli oluruz inşallah👏🏻💐

    YanıtlaSil
  14. Nasıl güçlü olunur? Başlığı çok ilgimi çekti. Çünkü bu, cevabını aradığım sorulardan biriydi. Ardından gelen başlık da 'Güç neyi temsil eder?' olunca daha bir dikkatlice okumaya başladım. Yazılanlar öylesine faydalı ki, keşke makaleler çok daha uzun olabilse. Tadı damağımızda kaldı :)

    YanıtlaSil
  15. Insan bedel ödediği yerde güçlenir
    Çok iyi açıklanmış bir cümle..

    YanıtlaSil
  16. ne güzel bir yazı, hayatın içinde fark edebileceğimiz benzetmelerle, şahane olmuş.
    kaleminize kuvvet :)

    YanıtlaSil
  17. Hayatın içinde güçlü olmak istiyoruz ama nasıl güçlü olacağımız kısmını kaçırabiliyoruz. Faydalı yazınız için teşekkürler…

    YanıtlaSil
  18. Önce toprağı güçlendiricez o halde😊
    Hedefin, bedel ödeme potansiyelin, dayanıklılığın... Her biri ne kadar da önemli aslında.

    YanıtlaSil
  19. Yasemin Sırça10 Ağustos 2022 14:24

    Rotası olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez :) Yazanın kalemine sağlık, güç ve kuvvet üzerine bu güne kadar hiç düşünmemiştim. Ne kadar benzer kelimeler meğerse ne kadar farklı anlamları varmış..

    YanıtlaSil
  20. Güç ile hedef ilişkisini bağdaştırmamıştım bu zamana kadar.
    Teşekkür ederim, kaleminize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  21. Bildiğimiz kelimelerin bilmediğimiz anlamları hayatı şekillendiyor, ne zaman, öğrenince...

    YanıtlaSil
  22. Gücümüz olabilir ama sürekli olunca bir anlam ifade ediyor. Ne güzel ilişkilendirmeler yapılmış☺️

    YanıtlaSil
  23. Günümüzde somut bir anlam yüklenen "güç" kavramının aslında bir o kadar soyut ve önemli olduğu ne güzel anlatılmış :)

    YanıtlaSil
  24. Emek harcamayan güçlü olabilir mi? Hayır, insan en fazla güçlü olduğu zannına kapılır ki bu daha tehlikeli çünkü kendini olduğundan daha büyük görür.

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  26. Çok guzel bir yazi. Yazarin emegine saglik.. Amaci olmayan, yönünü kaybetmis kalabaliklarin içinde yasarken kuvvet verdi.

    YanıtlaSil
  27. Çok anlamlı çok güzel bir anlatım olmuş yazan kişinin eline ve emeğine sağlık Allah ondan razı olsun 🤲🧿

    YanıtlaSil
  28. Güçlü olmak için bedel ödemek, gücü beslemek için itici kuvvete yani amaca odaklanmak okuyunca çok güzel ama hayatın içinde zor…her zor yol bir ilk adımla başlar…O zaman yola çıkabilmek duasıyla 🤲

    YanıtlaSil
  29. Bir hedefe ulaşmak icin o hedefin ihtiyacı olan güce sahip olmak gerekir. Yani güç, hedefe ulaşma potansiyelidir. Peki güc nasil elde edilir: bedellerimiz... emeklerimiz... çabalarımızla... kucuk de olsa, bir yerden başlamakla yani...
    O zaman gerçek hedef yolunda hem kendini hem başkalarını güclendirmek icin harekete gecenlere selam olsun...

    YanıtlaSil
  30. O zaman güç sahip olduklarımızda değil
    Sahip olduklarımızı nasıl kullandığımızda….

    YanıtlaSil
  31. Ufuk açan bir yazıydı. yazarın kalemine sağlık... Bazen kendimizi güçlü ve kuvvetli zannediyoruz ancak bir işe, uygulamaya gelince tökezlediğimiz durumlar oluyor. Aslında bir kontrol listesi var. Eylemin var mı? Bu eylemler hangi yöne doğru? Hedefin ve hareketlerin. davranışların birbiriyle uyumlu mu? Amacın var mı? Bu amaç seni kuvvetli hale getiriyor mu?
    Aklımızın bir köşesinde hep durması gereken bir liste...

    YanıtlaSil
  32. Hedef, amaç, bedel, azim...anlamlarini bilince, ilmi idrak edince insan sistemi iyi çalışıyor. İdraki kapalı olunca insan sistemin yasalarına ters davranıyor...

    YanıtlaSil
  33. Bilmiyorsa insan amacını, hedefleri uyumlu değilse amacı ile, kalıcı gibi yaşıyorsa bu dünyada, ortaya koyduğu bedeller sadece bu dünya içinse olabilir mi gerçekten güçlü!

    YanıtlaSil
  34. Hedef, Amaç, Güç, Bedel..
    Tekrar düşündürdü kalemine sağlık hocam

    YanıtlaSil
  35. Gücü sadece yakıp, yıkmak insanları sarsmak olduğunu düşündüğüm dönemler vardı. Oysa ki değilmiş. Kavramların gerçeğini bilmek ne kıymetli

    YanıtlaSil
  36. Aynı kas ile daha fazla ağırlık taşımak çok şey ifade ediyor. Ben zaten yapamıyorum yapamam diyip vazgeçişleri kaldırıyor. Yapabilirsin sadece güçlenmen lazım. Bunun içinde amacına yönelik hedefin olmalı ve çok tekrar yapmalısın. Bunu anlamak insanı nasıl ümitvar yapiyor :) Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  37. Kaleminize sağlık 👏👏

    YanıtlaSil
  38. Selamlar... Tamda ihtiyaç duyduğum, aradığım bir konuydu🙂 Hayatta tesadüf yoktur. Çok iyi geldi kaleminize sağlık🍀

    YanıtlaSil
  39. Ellerinizi sağlık 👏🏻💕

    YanıtlaSil
  40. Çok faydalı bir yazı, ellerinize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  41. “Güç kuvvet verecek bir amaç ister”

    Hayatın tümünü kapsayıcı bir amaç ve o amaca uygun hedeflerimiz olur umarım 🌿

    YanıtlaSil
  42. Hedef+Bedel+Uyum+Kuvvet=Güç Kaleminize sağlık 🌼

    YanıtlaSil
  43. Fizik dersinde öğrendiğimizi sanıp hayatta karşılığını anlayamadığımız için unuttuğumuz bilgileri anlaşılabilir, uygulanabilir, faydalı bir şekilde aktarmışsınız. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Bedava Dua

Duanın bedavası olur mu?   Hayatta kontrolümüzde olmayan, Gücümüzün yetmediği konular vardır. Dua ederiz... ALLAH hayırdaki dualarımızı kabul etsin.