Ana içeriğe atla

Seviyor Sevmiyor

Seviyor sevmiyor









İnsan sevilmek ister... Sinan o akşam eve yine geç gelmişti.  Sessizce içeri girip bir köşeye kıvrılırım diye içinden geçirdi. Ne yazık ki hiç düşündüğü gibi olmamıştı... Arzu yatmamıştı ve yemek masası tüm ihtişamıyla ortada duruyordu. Sinan’ın zihninde tarihler uçuşmaya başladı. “Bugün günlerden neydi?” Artık büyük bir tartışmanın eşiğinde olduğunu hissetti. Arzu’nun gözlerindeki öfke çok iyi okunuyordu.

Ne desem nasıl başlasam diye düşünürken. Arzu ilk hamleyi yaptı;

- Artık beni sevdiğini düşünmüyorum, bu ilişkiyi yürütmenin de bir anlamı yok.

- Ne oldu hayatım ya?

Bu soru Arzu’yu daha da kızdırdı;

-Ne mi oldu? Neler olmadı diye sormalısın. Hadi diyelim telefonlarıma bakmadın. Bir zahmet arayıp da geç geleceğini söylemedin.  Yıl dönümümüzü unutmanın lafını bile etmiyorum. Artık senin gözünde şu kadar bile değerim olmadığını geç de olsa anladım.

- İşe daldım hayatım, sana niye değer vermeyeyim?...

Dedi ama bir taraftan da hak vermiyor değildi. Ne olmuştu da Arzu'yu eskisi gibi sevmiyordu. Gözünde değerini yitirmişti. Eskiden Arzu aradığında çok hoşuna giderdi. Yüzünde bir gülümseme ile açardı. Arkadaşları da hemen dalga geçerdi. “Yine seninki arıyor galiba.” Bugün aradığında telefona cevap vermek bile istememişti. Son zamanlarda bunu hep yapmaya başlamıştı. Ama birkaç araması sonrasında geri dönüyordu. “Yoğundum bakamadım, canım söyle ne istiyorsun hayatım” diyerek gönlünü alıyordu. Nedense bugün onu da yapmak istememişti. Ne olmuştu da bu hale gelmişti. Eskiden "elini tutmadan uyuyamam" diyordu.  Bugün ise ondan habersiz gidip bir köşeye kıvrılmak istiyordu.

Arzu, o gün için günler öncesinden hazırlanmaya başlamıştı. İlk evlilik yıldönümleriydi. Sinan’ın hoşlandığı yemekleri yapmıştı. Ama son günlerde Sinan’ın biraz tuhaf dav ranmaya başladığını düşünmüyor değildi. Artık telefonlarına eskisi gibi cevap vermiyordu. Ara sıra aklına şüphe düşmeye başlamıştı. Acaba Sinan’ın hayatında başka biri mi vardı? Bakınca gözleri gülmüyor, ona sarılmıyor, sevdiğini söylemiyordu. Eskisi gibi davransa diye çok uğraşıyordu... Ufak tefek tartışmaları da olmaya başlamıştı.  “Belki bugün eskisi gibi olabiliriz” diyordu içinden. Saçlarını onun sevdiği gibi yapıp sevdiği kokuları sürünmüştü. Kaç kez aradığını hatırlamıyordu. Söylemek istediği sadece, “Geç kalma, eve erken gel.” demekti. Sürpriz yapmak istemişti. Ama gecenin sonunda her şey kendisine sürpriz olmuştu.  Şimdi ne yapacaktı, nasıl onun sevgisini kazanacaktı?

İnsan, ilişkilerinde hep değer bulmak, sevilmek ister. “Beni seviyor musun?” diye sorar. Hatta bazen papatya falına bakar; seviyor-sevmiyor, seviyor-sevmiyor...

Sevildiğini anlamak ister insan, o yüzden ilgisini çeker sevgi üzerine yazılmış kitaplar, yazılar, testler... Sevginin gerçeğine ulaşmak ister insan...

İnsan, birlikte zaman geçireceği kişiyi, kişileri sevmek ister. Sevmediği insanları etrafından uzaklaştırır. Anne babası onu diğer kardeşlerinden fazla sevsin ister. Bazen patronu, yöneticiyi, iş arkadaşını sevmemek işten çıkmaya bile sebep olabilir. Peki, neden bu kadar önemlidir sevgi? Sevgi ile yuvalar kurulurken, sevgi bitince aynı yuvalar yıkılabilir.

İnsan sever mi yoksa daha çok sevilmek mi ister? İnsan aynı kişiyi hem sevip hem de nefret eder duruma nasıl gelebilir? Anne çocuk ilişkisindeki sevgi karşılıksız deriz. Peki, ne oluyor da anne, evladı istemediği bir kişi ile evlendi diye ona sırtını dönebiliyor? “Hakkımı helal etmem.” diyecek hale gelebiliyor?

Peki, insanın bu kadar üstünde durduğu, istediği sevgi kavramı nedir? 

İşte tüm bu sorulara cevap olacak şey sevginin anlamı... Kavramların gerçekliğine sahip olmak önemlidir. İnsan gerçekte kavramların anlamını bilmezse aklı çok karışır. Tıpkı “sevgi” de olduğu gibi... Sevginin ne demek olduğunu bilmeyince, insan sevilmeyecek davranışlar sergileyebilir. Sevgi isterken tam zıddı ile karşı karşıya kalabilir. Çok sevdiği için yaptığını söyler. Aslında yaptıkları karşıdaki insana zarar verebilir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi kavramların gerçek anlamlarını deşifre eder. Bu konuda ölçü verir. İnsanı, kavramın gerçekliğine ulaştırarak fayda sağlamayı öngörür.  

Sevgi kavramı nedir? İnsan nasıl sever? Sevgi neden, nasıl biter? Sevgi biter mi? Geri kazanılır mı?  Sevgiye dair merak edilen daha bir çok sorunun gerçek cevaplarını Deneyimsel Tasarım Öğretisi,  İlişkilerde Ustalık Semineri Programında veriyor. Soru varsa merak var, merak varsa öğrenme vardır...

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Eşimiz, anne- babamız , evladımız veya arkadaşımız biraz meşguliyete daldığında daha fazla arayasımız gelir değil mi?

    Daha iyi olacağını düşünerek
    Olur mu yoksa işler daha mı karışır?

    İlişkilerin yasalarını öğrenmeye var mısınız?

    YanıtlaSil
  2. Çocukların ilk yaptığı şeydir TANIMLAMA..
    "Bu ne "diye sorar.

    Ama sonradan unutur insan bunu yada unutturulur.
    Hatırlamaya var mısınız 😊

    YanıtlaSil
  3. Peki aşk nedir? Aşkın ne olduğunu bilsen aşık olmak istemezsin demişti hocam :)

    YanıtlaSil
  4. Bir tahterevalli gibi bir ucunda biz diğer ucunda hayat. Ne kadar dengede olduğumuz oluşturduğumuz sebeplerle ne kadar da ilgili.
    Ben bu tahterevalli de neredeyim?

    YanıtlaSil
  5. Gercekten sevgi nedir, sevgi zannedip nasil da zara veriyoruz sevdiklerimize, cevaplarımız ilişkide ustalık egitiminde...

    YanıtlaSil
  6. Kavramlar ve yasalar gerçekten çok önemli. Çünkü insan hayatında doğru karar vermesi bilincin açık olması için gerekli olan...

    YanıtlaSil
  7. Sinan ve Arzu ne kadar da tanıdık hikayeniz ne kadar da çok bu durumda olan çiftler var. Zamanla bu sorunların azalması, sağlıklı ilişkilerin çoğalması dileğiyle ...

    YanıtlaSil
  8. Gerçek sevgi gerçekten nedir ? Öğrenmenin önemi burda ortaya çıkıyor …

    YanıtlaSil
  9. İnsan kavramların anlamını bilmediğinde kafası karışıyor. Sevip sevmediğinden nasıl emin olamaz ki insan :) sevmenin ne demek olmadığını bilmiyorsa olamaz. Kavramların hakkı verilmeli ve kafalar rahatlamalı. Çünkü bana göre sevgi buyken başkasına göre başka bir şey olunca tartışmalar bitmiyor.....

    YanıtlaSil
  10. İlişkilerde insan hak ettiği ilgiyi göremeyince ve bunun sebebini de anlayamayinca yapıp ettikleriyle ne kadar da zorlaşıyor işler ve daha da çıkmaza girebiliyor, tıpkı hikayede olduğu gibi..

    YanıtlaSil
  11. Kaleminize sağlık karşı cinsle olan ilişkimizde yaşadığımız sorunları ne güzel hikayeleştirmişsiniz. Okuması hem keyifli hem düşündürücü bazen de can acıtıcı.. Umarım hatalarımızı fark edip düzeltebiliriz

    YanıtlaSil
  12. Daha çok ilgi görmek için, daha çok ilgi sunmak..
    insanoğlunun düştüğü en büyük yanılgılardan biri :(

    YanıtlaSil
  13. insan işte, bir kere yanılgıya düşmeyegörsün..
    papatyadan medet umar hale geliyor..

    YanıtlaSil
  14. Kavramların gerçek anlamını bilmeyince ne çok bocalıyor ne çok düşüyor kalkıyor insan, boş yere kürek çekiyor çoğu zaman. Sevginin ne olduğunu bilmeden sevmekten bahseder olmuşuz.

    YanıtlaSil
  15. Bana göre sevgi şu demek, oysa ona göre sevgi bu demek..Böyle bir durumda kaos yaşanmaması nasıl mümkün olur ki ? Tabi bunu şu anda düşünebiliyorum.
    Eğitiminden önce bende “bana göre” diyerek başlayan cümlelerle hayata meydan okuyordum tabiri caizse 😕

    YanıtlaSil
  16. Arzu'nun hissettiklerini, yaptıklarını gözlerim bir yerden ısırıyor 😉 İşin gerçeğini öğrenince sevginin ne olduğunu öğrenince insan hem yaptıklarına üzülüyor hem de o hallerine gülüyor ...

    YanıtlaSil
  17. İnsan sabırsızlıkla araması beklerken nasıl oluyor da aramasını istemez hale geliyor. Dengeler bir kaçınca nereden nereye geliyor ilişkiler.

    YanıtlaSil
  18. Ne olmuştu da bu hale gelmişti sorusunu hiç sormuyor insan. Bir sorsak…

    YanıtlaSil
  19. İnsan iyilik yaptığını sanıyor her defasında onun gözünde var olmak için de daha fazlasını, daha fazlasını yapıyor ve sonuç mutsuzluk. Dengeye gelmek ne büyük nimet. iyi ki iyi ki…..

    YanıtlaSil
  20. Herşeyde olduğu gibi kadın erkek ilişkisinde de dengeyi bozmamak gerekiyor. Peki bu denge nasıl bozulmayacak? İşte bunun cevabını bulduğum gizemli zıtlıklar konusu, müfredat içinde en hayran kaldığım konulardan biriydi…

    YanıtlaSil
  21. Peki o zaman insan bu kavramı bildiğinde kimi, neye göre sevip sevmeyeceğini bilebilir mi? Sevmenin bir ölçütü var mıdır?

    YanıtlaSil
  22. Sevgi nedir… Gerçeğini bilmek yeter mi ? Gerçek sevgiyi tanımladıktan sonra birde buna uygun davranış sergilemekle bağlarımızı koruyabiliriz aslında ama bunu neden istiyorum…?

    YanıtlaSil
  23. Her şeyde olduğu gibi insan sevgide de gerçeği bulamadığında hayatın içinde dengesini kaybediyor. Sevginin anlamı, ne olduğu, seven kişinin işaretleri, sevgiyi aşırılaştırmanın sonu... Bunlar insanın bir ömür bilmesi ve davranışlarını ona göre düzenlemesi gereken bilgiler... Ben de ilk kez deneyimsel tasarım öğretisi sayesinde öğrenmiştim. Bilgiler çok tutarlı ve hayatın içinden örneklerdi. o yaşıma kadar neden hiç karşıma çıkmamıştı. Bu şaşkınlığı da uzun süre yaşadım.
    Teşekkürler, iyi ki öğrenmemi ve değişim yolculuğumu başlatmamı sağladınız...

    YanıtlaSil
  24. İnsanın başına ne gelirse aşırı sevgi isteğinden geliyor zaten.. peki o istek gerçekten sevgi mi? :)

    YanıtlaSil
  25. İnsan sevgi anlamı idrak etmediğinde hakkaten kendini, etrafındaki insanları fark olmadan zarar verebilir. Sevgi hangi aşamada olur, nasıl olur, nasıl gider, ne zaman gerçekten sevgi olur.. Yine çok güzel bir yazı ve hatırlatıcı oldu, teşekkür ederiz 💜

    YanıtlaSil
  26. Acaba seviyor mu yoksa sevmiyor mu 🙄 Papatyaları kopara kopara mı anlamak akıllıca yoksa gerçegin yöntemlerine koşarak mı? Paylaşımınız çok hoş..

    YanıtlaSil
  27. Sevgi.. nerdeyse dünyadaki herşey onun adına yapılıyormuş, hayattaki tek gaye oymuş gibi bir tablo çiziliyor. şarkılar, filmler, efsaneler, hikayeler. Ama gerçeklikte sevgiye değil gücün itibar gördüğü bir dünya ile karşılaşıyor insan. Filmi seyredip, gerçek dünyaya çıktığında, birine sevgiyle gülümsediğinde, bir şeyi yumuşaklıkla merhametle söylediğinde "ezikmisin" diye karşılık alıyor. CV doldururken öne çıkan özelliklerine gururla "agrasif" yazabiliyor. O zaman bana öğretilen sevginin içeriğinde problem var demektir.Öyleyse bana filmlerde romanlarda ifade edilen sahte sevgiye değil, "gerçek bir sevgi" tanımına ihtiyacım var.

    YanıtlaSil
  28. Ne kadar sorular da sorsak "neden ki?" diye. "Ne oldu da...? Bu hayatta hiçbir şey sebepsiz değil, hiçbir şey bir anda değil. Hepsinin cevabı var. Ancak kavramın GERÇEK de ne demek olduğunu bilmediğimizde sorular ve anlamsız cevapları içinde boğuşmaya başlarız. O zaman hakikaten sevgi nedir?

    YanıtlaSil
  29. Dün gozlerinde dunyayi gordugun, bugun ise kaçtığın iliskin de; dün ile bugun arasindaki fark ne olabilir? Insan davranıslariyla olusturdugu sonucu kabullenir mi? Döner ayna da kendisine bakar mı? Papatya falı nereden bilecek bunları 🌝

    YanıtlaSil
  30. "İnsan sever mi yoksa daha çok sevilmek mi ister?" Galiba sevilmek istediği için sever...

    YanıtlaSil
  31. Her duyduğumuzu bildiğidimizi zannetmemiz, ne büyük bir yanılgı..

    YanıtlaSil
  32. Bazı şeylerin yeniden tanımlanmaya ihtiyacı var :)

    YanıtlaSil
  33. Çok arayınca sevgisini belli edeceğini düşünür insan. Miktarı arttırmanın etkili olacağını düşünür ama gerçekten miktar arttığında işe yarar mı yapılanlar?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Bedava Dua

Duanın bedavası olur mu?   Hayatta kontrolümüzde olmayan, Gücümüzün yetmediği konular vardır. Dua ederiz... ALLAH hayırdaki dualarımızı kabul etsin.