Ana içeriğe atla

Dönüşümün Tek Yolu

Arif’in kafeye girip Sedat’ın karşısına oturup çayının içine bir ince tel çubuk atması tek çırpıda oldu. “Yine muzırlığın üstünde be kardeşim.” diyen Sedat’ın gözü çayındaki tele takıldı. Şaşkınlıkla telin bir ataç halini alışını izliyordu. Sedat’ın “Arif, hayırdır sihirbazlığa mı merak saldın? Bu nasıl bir şey böyle?” demesiyle, fizikçi Arif işin aslını anlattı...

Hafızalı metal alaşımı: Nitinol ;)

60 yıl önce bulunmuş olan Nitinol (veya Niti), Nickel ve Titanium’dan oluşan bir metal alaşımıdır. Bu alaşım 350-450 derece arası bir ısıda kalıcı bir şekil alır. Soğuduktan sonra şekli bozulduğunda tekrar az bir ısıyla aynı şekli alabilir. 

Elastikliği ve darbelere dayanıklı olması en önde gelen özelliklerindendir. Bu sebeple, doku ve kemik kaynamaları ve diş teli gibi birçok tıbbi durumlarda kullanılır.

Bir metal alaşımına özenmek

İlginç olan bu alaşımın birçok hayatî durumda işe yarıyor olması. Kafatası kemiklerinin ve omurganın sabitleştirilmesinde, diş implantlarında, hatta daralan damarların açılmasında bile kullanılıyor. 

İnsan da, bu alaşım gibi, tek hamlede “dönüşebilseydi” keşke… kötü alışkanlıklarını tek çırpıda atıverseydi. Fakat bu tel gibi her seferinde eski haline dönmek için sıcağa girme fikri pek hoş gelmiyor. Pişmanlığın acısı insana yetiyor. Doğru olanı ona hatırlatıyor. 

Doğruyu hatırlatıcı pişmanlık 

Hepimizin hatalarımızdan pişman olduğu yerler vardır. Yaptıktan sonra içimizi daraltan, “keşke yapmasaydım”, “demeseydim” dediğimiz durumlar vardır. Peki bizi sıcağa sokarcasına eski halimize döndürmek isteyen bu hal nedir? 

İnsanda vicdan denen mekanizma vardır. Hata yaptığında doğruyu hatırlatır. Bir bilgisayar sistemine yanlış bir bilgi girildiğinde duraksaması gibi. 

Baktığımızda o durumlar, hep çocukken öğretilen doğrular veya hayatta bedelini ağır ödeyerek aldığımız derslerdir. Mesela yoklukta büyüdüysek, bugün elimizdekilerin kıymetini biliyoruz. Veya büyüklere hürmeti öğrenmişsek, yetişkin olunca da yaşlılara hürmetli oluyoruz. 

Ama buna rağmen hata yapabilir miyiz? Evet. 

İnsan değişebilen varlık 

Saksıda çiçek alırız fakat solabilir. Yoğurt mayalarız ama ekşiyebilir. Kıyafet alırız, yüksek ısıda yıkadıktan sonra daralabilir. Elimizin altındaki eşyalar gibi bizler de her an değişebiliyoruz. Alışkanlıklarımız farklılaşıyor. 

İnsanoğlu da Nitinol gibi esnek aslında. Mayasında hata yapmak var. Her an bozulup, her an da toparlayabiliyor. 

Ama, aynı zamanda Nitinol gibi acılara, baskılara dayanıklı olabiliyor insan. Bir zorluk ile karşılaştığında doğru tepki de verebilir. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bu durumlara “baskı” veya "sınav" diyor. 

Peki insan nasıl baskıya dayanıklı olabiliyor?

Baskıya karşı insan  

Hayatta karşımıza çıkan her sınav bizi iki seçim arasında bırakıyor: 

Yalan söylemek veya doğru söylemek, 

Çalışmak veya tembellik yapmak, 

Alttan almak veya kızmak, 

Tutumlu olmak veya israf etmek...

İnsan eğer kolay kolay iyi bir davranışından vazgeçmiyorsa o konuda “baskıya dayanıklı” demektir. 

İnsan nefes aldığı ilk andan son anına kadar hatasız kalacak değildir. Herkesin güçlü olduğu ve zayıf olduğu noktalar vardır. Buna göre de hayat devam ederken bizden bir hamle bekler. "Doğru mu yapacaksın yanlış mı?" diye bakar. 

İnsan ne kadar bozulduysa o kadar zor toparlanır.

Ortaokulda bir çocuk düşünelim. Öğretmenine bir konuda yalan söylemiş. Sonra bundan dolayı huzursuz olmuş. Gitmiş, öğretmenine işin doğrusunu anlatmış, ve  özür dilemiş. Ama ne kadar utanmış. O an yok olmak istemiş. Eğer yalan söylemeyi adet haline getirmiş olsaydı geri dönmesi daha zor olacaktı. Yalandan geri dönme, özür dileme ve utanç duyma bedelleri; çok daha ağır gelecekti. Çünkü kişi hatasını büyüttükçe geri dönüşü daha da zorlaşır ve bu ürkütücüdür. İnsan bunu bildiğinde, ona göre nerede frene basacağını ve geri döneceğini akıl edebilir. Yani, "baskıya dayanıklı" olur.  

Bedel: İnsanın şifası 

Peki, insan zaafına yenik düşüp hata yapıp pişman olduktan sonra nasıl hatasından geri döner? Yani, insan nasıl toparlanır?

İnsan, ancak vicdan denen mekanizmaya kulak verirse hatasından dönmek ister. Yaptığının hata olduğunu kabul ettiğinde acı duyar ve bir pişmanlık yaşar. Ardından o hatayı düzeltecek bedeli öderse toparlar. Tıpkı sıcak suya giren atacın düzelmesi gibi. 

Yani, insan ancak dönüşümün tek yolu olan ”Bedel” ile toparlanır ve hedefi doğrultusunda dönüşmüş olur. 

Peki sen ne kadar baskıya dayanıklısın? 

Bozulduğunda ne kadar hızlı toparlanıyor ve dönüşüyorsun? 

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Vicdan denen mekanizma iyi ki var ve vicdana dokunan bilgiler ve insanlar da..

    YanıtlaSil
  2. Bedel insanın şifasıysa.. o zaman daha fazla bedel ödeyelim ve baskıya daha dayanıklı olalım :)

    YanıtlaSil
  3. Hayatta durağanlığın olmaması ne büyük bir lütuf avantajına odaklandığında. İnsan hata yapandır. Ama o hatada kalmama hakkı verilmiş olandırda. Vicdanını köreltmeyen her insan o hatasından döbebilir.

    YanıtlaSil
  4. Hatamdan dönmem neyi değiştirir? Veya Nasıl bu yanlıştan dönerim ? Gibi sorulara cevap veren çok güzel bir yazı olmuş👏🏻

    YanıtlaSil
  5. Yasemin Sırça25 Temmuz 2022 19:20

    İnsan bu hata yapar; ya hatasında ısrar eder, ya da hatasından döner. Mevzu sadece dönmek değil, hızlıca dönmek :) Sözünden dönen değil, hatasından dönenlere selam olsun 🙈

    YanıtlaSil
  6. İnsanın gerçekliğini ortaya çıkaran bu baskılar galiba...

    YanıtlaSil
  7. Hakikaten de öyle değil mi?

    İnsan az yedikçe açlığa dayanıklılığı artıyor,
    Az uyudukça uykusuzluğa daha çok dayanabiliyor,
    Sabrettikçe de zorluklara karşı tahammülü artıyor….

    YanıtlaSil
  8. Melike Büşra Dücan25 Temmuz 2022 23:16

    Vicdan ne kadar güzel bir mekanizma, inşaAllah vicdanımız sesini hiç bir zaman sessize almayız😉

    YanıtlaSil
  9. Gülbahar Yurdusever26 Temmuz 2022 06:09

    Teşekkürler. Sayenizde yeni birşey öğrendim.Nitinol çok ilginçmiş doğrusu. Bir de böyle bakmak ... Düşüncenize sağlık 🙏

    YanıtlaSil
  10. Doğrusu çok ümitvar bir yazı. İnsanın ümidi olduğunda toparlanma ve dönüşüm başlıyor. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. İnsan hata yapan bir canlı ama her hata yaptığında sanki belinde iple bir kuyunun içine iniyor gibi. Vicdan ise o belindeki ip. Hatası çoğaldıkça daha çok aşağı indikçe o ip kopabiliyor. O ip koptuktan sonra insanın o kuyudan yukarı çıkabilmesi çok zorlaşıyor. Vicdan çok önemli onu hiç bir zaman kaybedecek kadar hatan yapan olmamak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  12. Pişmanlıklarımız ve vicdanımız bizi düştüğümüz kuyudan çıkarıcak olan ip, o ipe sıkı tutunmak lazım, yoksa o kuyudan nasıl çıkar insan... 😔

    YanıtlaSil
  13. Her hatanın bir dönüşü var ne kadar ileri gidebildiysen o kadar geri donus hakkina da sahipsin.bunu ödemeye gücün var mi? yokuş aşağı hızla düştüğün yerden yokuş yukarı çıkabileceğin acıya dayanabilirmisin?

    YanıtlaSil
  14. Sınava ve baskıya doğru tepki verenlerden olalım inşaAllah

    YanıtlaSil
  15. Aslı Seçkinli27 Temmuz 2022 12:09

    Bir çay ile başladı konu nerelere geldi ☺️Maşallah yazanın ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Vicdanı nitinole benzetmek 🤩 Çok güzel bir yazıydı. Vicdan çok büyük bir nimet insanın asıl olması gereken halini hatırlatan… Olmasaydı diye düşünmek bile istemeyiz, çünkü “vicdansız” diye hakaret ederiz. Bu yazı ile ümidimi artırdınız. Teşekkürler…

    YanıtlaSil
  17. Günümüzün problemi tüm hataların normalleştirilmiş olması. İnsanlar öbürü de yapıyor kıyasıyla ne kadar hata yaptığının, ne kadar bozulduğunun ve bu bozulmanın ona, ilişkilerine, işine ne kadar zarar verdiğinin farkında değil. Bunun için de bu işin gerçeği ne diye merak etmek gerekiyor. İşte bunun için bize daha geniş zamanlı işe yarar , deneyimlenmiş ve başarıya ulaşmış kurallar gerekiyor. Deneyimsel Tasarım Öğretisi'nin sağladığı konfor da bu. Elli defa kafamızı vura vura aynı hatayı tekrarlamadan; en baştan doğru seçimlerle ilerlememizi sağlıyor.

    YanıtlaSil
  18. Nitinol ilginçmis gerçekten :) Baskıya dayanıklılığımizin artması dileğiyle. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  19. İki kaygan zemin, iki yanılgı..insan mayasında hata olduğunu unutup ya kendisini toparlanamazsın diye gömüyor ya da sen kusursuzsun bozulmazsın diye yüceltiyor.. egonun oyunları..insan denilen canlıyı çok iyi tanımak gerek..her şey nihayetinde Kim Kimdir’e çıkıyor.

    YanıtlaSil
  20. İnsan işte kafası karışır hata yapar, doğruyu bilir cesaret edemez, gözü kesmez… hatadan vazgeçip doğruları yapmak netliğimizi ortaya koymak… ben netim ne olursa olsun bu gerçekten vazgeçmiyorum dediği an sorular basitleşecek…

    YanıtlaSil
  21. Önemli olan doğruyu yapmakta kararlı olmak, net olmak… ne olursa olsun ben doğrudan vazgeçmiyorum dediğimizde sorunlarımız zayıflayacak ve biz güçleneceğiz

    YanıtlaSil
  22. Sınava ve baskıya doğru tepki verebilmek… Net olmak… güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  23. Amaç sıfır hata yapmak değil, hatadan çabuk dönebilmek diyebiliriz o zaman.. ama her hatayada düşmek değil, zorlayıcı anlarda sağlam durabilen olmak..

    YanıtlaSil
  24. İnsan , bildiği kadar değil, baskıya dayanıklılığı kadar doğru tepki verebilir karşılaştığı olaylara..
    Herkes bilir çalmanın , aldatmanın yanlış olduğunu.. ama hem çalar hem aldatır ..gücü yetmediği için..

    Peki..her geçen gün miktarın giderek arttığı hayatın baskılarına karşı ne kadar dayanıklıyız acaba?

    YanıtlaSil
  25. Allah’ım ne büyüksün, ne kadar affedicisin. Sen hata yaptığımızda bile hatamızdan dönme şansı veriyorsun. Şükürler olsun bu farkındalıklara ulaştırdığın için. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Sayenizde dometes'ten sonra Nitinol'i de özenir oldum 😃🤣

    YanıtlaSil
  27. İnsanın kalbindeki de o baskı anında ortaya çıkıyor zaten… bıçak kemiğe dayandığında… hala ne kadar sabırlısın? Hala ne kadar iyisin? Ama en güzeli de yanlış bir tepki versek bile her zaman dönüş yolu var. O kullarına çok merhametli 🤍

    YanıtlaSil
  28. Çok güzel bir metefor olmuş. Deneyimsel tasarım ögretisi sayesinde baskı ve bedeli bu kadar seveceğim aklıma gelmemişti. 🤗Kaleminize sağlık📍

    YanıtlaSil
  29. Bedel gerçekten şifa bir çok kez şahit oldum buna 🙂

    YanıtlaSil
  30. Herkesin bir baskı eşiği var. Güçlendikçe insan, eşiğini de adım adım yükseltiyor. Toparlandıkça da güçleniyor...
    Peki nasıl toparlanır insan? Nedir güçlendiren?
    Bedel, bedel, bedel...
    Doğru yere ödenmiş hedefe yönelik bedel...

    YanıtlaSil
  31. İnsan sınav sorularını anlamak yerine sınavın formatını kendine göre değiştirmeye çalışıyor. Allah'tan öğretmenimiz çok merhametli :)

    YanıtlaSil
  32. Yeter ki reddetmeyelim hatamızı.
    Evet yanlış yaptım. Nasıl düzeltebilirim?

    YanıtlaSil
  33. Hatalarımızın bedelini ilk fırsatta ödeyip büyütmemek lazım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Sakınmak

Yaklaşmamak... Sakınmak; Belki biraz korumak, “Gözü gibi sakınmak...” derler ya hani, Çok iyi muhafaza etmek niyetimizi, samimiyetimizi, hedefimizi, Onlara zararı olabilecek her şeyden uzak durabilmek… Sakınmak; Belki biraz da saklanmak. Çok göz önünde bulunmamak. Herkese her şeyimizi anlatmak, göstermek değil de, İyiliklerimizi, yaşantımızı, güzelliklerimizi saklamak… Sakınmak; Belki biraz da sınırlandırmak. Her şeyi yemek değil de, iyi ve temiz yemek… Her şeyi konuşmak değil de, doğru şeyi doğru zamanda ve doğru miktarda konuşmak… Sakınmak; Belki de son hatayı yapmamaya çalışmak değil de, o ilk adımı hiç atmamak, yaklaşmamak, merak etmemek. Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; İnsanın merakı neredeyse algısı ve konsantrasyonu oradadır. Meyve yememek değil de, ağaca hiç yaklaşmamak, algıdan çıkarmak. Aldatmamak değil de, o kişiye ikinci kere bakmamak.  Adını, işini, yaşını merak etmemek. Kötülük yapmamak değil de, düşüncesini bile aklımızdan geçirmemek. Dolandırmamak değil de, yalanın