Maç bitiminde anneannesi aldı onu ve anladı bir şey olduğunu.
- Ne oldu Can, canın sıkılmış gibi?
- Evet, koç beni oynatmadı, hep yedekte bekledim.
Anneannesi de eski basketbolcuydu. Gülümsedi...
Başarıya giden yol nerelerden geçer?
- Evet, ben de uzun süre yedekte kalmıştım. Bu çok normal, sen yeni başladın basketbola. Yeni bir şeyin başında zorluklar vardır ve olgunlaşıncaya kadar zaman geçmesi gerekir. Bahçemizdeki dutları hatırlıyor musun? Sen henüz olmamışken yemek istemiştin, ağzına alınca da tükürmüştün. Nasıl bir meyve olgunlaşınca dalından düşerse, lezzeti yerine gelirse sen de basketbolda biraz olgunlaşınca yavaş yavaş maça çıkacaksın.
- Olsun ben artık basketbola gitmek istemiyorum :(…
- Can, insanlar bir işe girişince, baştaki zorluklarda vazgeçerse, hayatın diğer alanlarında da başarılı olamaz. Daha kolay vazgeçer hale gelir. İnsan bir işe başladığında önce çırak olur. Kuzenin Tuğçe’yi hatırlıyor musun? Önce emekledi sonra ayağa kalkmaya çalıştı, sen elinden tutup kaldırıyordun. Yürümeye başladığında kaç kere ayağa kalktığında düştü, iki adım attı düştü, iki, üç, dört adım derken yürümeyi öğrendi. Sonra rahatça yürümeye ve koşmaya başladı.
- Evet, hatırlıyorum anneanne bir kere düştüğünde bize bakıp yüzünü ekşitmişti, biz gülünce o da gülmeye başlamıştı ve tekrar ayağa kalkmıştı.
Can sohbetten keyif almaya başlamıştı.
- Peki anneanne sen de zorlandın mı? Vazgeçtin mi hiç?
- Zorlanmaz mıyım hiç! Ama abim de basketbolcuydu. Bana şimdi seninle konuştuklarımızın benzerlerini söylemişti ve bana çok destek olmuştu.
İnsan merdivenleri tırmanmadan tepeye çıkmak ister. Hemen sonucu ister. Sonucun getireceği kazanımları ister.
- Hatırlıyor musun, birlikte parka gittiğimizde sen kaydıraktan kaymaktan çok keyif alırdın. Defalarca çıkar kayardın, hiç de yorulmazdın!
- Evet hala çok keyif alıyorum!
- Ama kaydırağın o merdivenlerine çıkmadan aşağı kaymanın keyfini alamazsın değil mi?
- Yani şimdi ben iyi basketbolcu olmak için de merdiven mi tırmanacağım? Evet, anneanne anladım şimdi.. Tamam, peki ben ne yapmalıyım?
Başarıya giden her işin başında zorluklar, olumsuzluklar vardır.
- Bak ne güzel işte böyle! Çıraklığın başı zordur. Başında yaşadığın olumsuzluklara karşı sabırlı olmalısın. Duygusal olarak dayanabilmelisin. Ve azimli olmalısın. Yani yaşadığın olumsuzluklarda hemen vazgeçmemelisin. Tuğçe eğer düştüğünde kalkamasaydı bugün yürüyor olamazdı. Düştüğünde tekrar kalkabilmeli insan. Hatta dalga geçebilmeli kendisi ile, “Ne güzel düştüm ama”. Bu aşamada çok hatalar yapar ama bu hatalar öğrenebilmenin de yolu. İnsan hata yaptıkça “Olmuyor”, “Başaramıyorum”, “Vazgeç” der iç sesi. Sakın o sese aldanma ve vazgeçme. Eğer hatalarından utanırsan ve şikâyet edersen, aldanırsın ve çabuk vazgeçenlerden olursun.
İnsan bir işin sonucuna değil sebeplerine odaklanmalı, sebeplerinden keyif alabilmeli.
- Çok çalışmalısın çook.. Sonuca değil de sebeplere odaklanmalısın. Sebeplerinden keyif almalısın. Sebeplerinden keyif almazsan, çabuk vazgeçersin. İnsanı başarıya, yani istediğin sonuca sebepler götürür. Antrenmanlarda koşmayı, koşarken terlemeyi sevmelisin.
En basit, en kolaydan başlamalı insan.
- En zayıf kendini nerede buluyorsun? Oradan başlayabiliriz birlikte. En basit, en kolaydan ve çok azdan başlayalım ama bunu sürekli yapalım.
“Çok çalışmalıyız çokkk!” dedi anneannesi.
- Ben hazırım anneannecim, çok heyecanlandım. Senin sakladığın bir forman vardı ya onu bana verir misin?
- Tabii sana verebilirim. Seni eski basketbolcu arkadaşlarım ile tanıştırabilirim. Hayatında sadece basketbol oynamak yetmez. Mesela beslenme ve uyku düzenin de çok önemli. Akşam telefonla çok oynarsan uykun kaçar, geç yatarsan, geç kalkarsın, günü kaçırmış olursun. Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsan hayatında er başlamalısın!
Her zorluktan sonra kolaylık vardır.
- Peki hep zorluklar mı olacak? Hep ben yedekte mi kalacağım?
- Tabii ki hayır! Hayatta hiçbir şey aynı kalmaz. Ya ilerler ya geriler. Her zorluktan sonra bir kolaylık gelir. Onun için hiç boşta kalmamalıyız. Sen sadece çalışmana bak. Gün gelecek çalışmanın karşılığını alacaksın. Dalında olgunlaşan meyve gibi sen de basketbol çalıştıkça olgunlaşacak ve daha iyi oynayacaksın.
Başarılı olunca insan gizlenmeli.
- İşte o zaman artık başardığın aşamaya geçersin Can. Ama insanlar başarılı olunca şımarmaya meyillidir. Hemen o başarıdan haz almaya başlar. "Ne güzel bak ben başardım", "Artık iyi oynuyorum" der. Bu, insanı zayıflatır, gerilemeye başlar.
- Yaaa peki o zaman nasıl davranmalıyım?
- Çalışmaya devam etmelisin. Başarılarından kimseye bahsetmemeli ve bunu gizlemelisin. Bununla övünmemelisin. İnsan başarılı olunca hikmeti kendinden bilir ve bununla ilgili konuşmaya başlar. Eğer burada başarılarının üstünü örter yani gizlersen, kimselere bahsetmezsen daha da başarılı olursun.
- Anneanne Alperen çok güzel oynuyor. Onun gibi oynayabilir miyim acaba?
- Tabii ki hiç kimse doğuştan o başarı ile gelmiyor. Öğreniyor ve öğrenirken merdiven basamaklarını çıkar gibi aşamalardan geçiyor. Her aşamada yapman gerekenler var, yapmaman gerekenler var. Son aşamadaysa bahsettiğin basketbolcu gibi hiç düşünmeden oynayabilirsin.
Ama başarılı olmak değil, başarılı olmaya devam etmek önemli. Bir bakmışsın sen başka basketbolcular yetiştiriyorsun. Ne güzel olur, onların başarılı olmasında senin de bir payının olması.
- Anneannecim çok teşekkür ederim.. Artık hiç vazgeçmeyeceğim ve daha iyi çalışacağım, şikâyet de etmeyeceğim…
&
Sonucu herkes ister. Ancak baskıya dayanıklı olanlar vazgecmeyip, hedefine ulasir.
YanıtlaSilİyi şeylerin başı zordur. Zor olmalı ki kıymetini bilsin insan, marifetlensin ki o zorluklarda sonra hemen kaybetmesin. Güzel bir öyküydü ellerinize sağlık😊
YanıtlaSil“Merdiven çıkmadan tepeye çıkmayı istemek” sebep oluşturmadan sonucu istemek.. ne kadar da günümüzün problemi.. çok faydalı bir yazı kaleminize sağlık:)
YanıtlaSilSebeplerden keyif almanın lezzetini öğrendiği zaman insan gerçek başarı & mutluluğa da yaklaşabiliyor :))
YanıtlaSilSebeplerden keyif aldıkça, lezzetini almaya başladıkça gerçek başarı ve mutluluğa yaklaşabiliyor insan :)
YanıtlaSilİnsan hayatta her şeyin sebebini merak ederken ,neden kendi hayatında karşılaştığı sonuçların oluşturduğu sebepler olduğunu değilde şans ve tesadüflere inanır?
YanıtlaSil“Ama başarılı olmak değil, başarılı olmaya devam etmek önemli” ne kadar etkileyici.. Asıl başarı Az ama sürekli yapıyor olmak değil mi? Oysa ne kadar da zor azı sürekli hale getirmek.
YanıtlaSilHerşey bedelini istiyor bu hayatta..
YanıtlaSilMısır bile kabuğu varsa patlıyor ve o yediğimiz pamuk gibi kocaman bir şeye dönüşüyor
Bizi de olgunlaştıran , sıçratan , o yaşadığımız zorluklar karşısında ödediğimiz bedelller ve ısrarımız..
Değil başarı; hiç birşey birden olmaz ..
YanıtlaSilBaşarı da emek ister...eskiler ne güzel söylemiş "emek olmadan yemek olmaz" diye.
Her insan başarılı olmak ister ama yöntemini bilemez .Başarının yöntemini anlatan güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık. 🌻
YanıtlaSil"Sebeplere odaklanabilmek.." Elinize sağlık.
YanıtlaSilBaşarılın olmak için öncesinde oluşturulması gereken sebepleri, aşılması gereken zorlukları kabul etmek insanı hem hızlandıran hem de zihnen rahatlatan bir adım. Çok kıymetli bir yazı emeğinize sağlık 🌼
YanıtlaSilİnsan sebeplerinden keyif almazsa azimle bu evrelerden nasıl geçebilir ki?
YanıtlaSilHer şeyin başı önce çıraklığını kabul etmek...
....Herkes başarmak ister, ama vazgeçmeyenler çok azdır.
Başarılı insanların en önemli sırlarından birisi vazgeçmemek.. kaleminize sağlık
YanıtlaSil“En basit, en kolaydan başlamalı insan.“ bir hedef belirlediğinde o hedef için doğru sebepler oluşturmakta ne kadar doğru bir strateji… kaleminize sağlık çok güzel bir yazı🌸
YanıtlaSilSonuca acele eden başarılı olamıyormuş. Çok güzel anlatıldı
YanıtlaSilyine harika deneyim transferi, yine harika stratejiler. başarılı olmak için en kısa yol deneyim transferi kaleminize sağlık çok çok güzel bir yazı.
YanıtlaSilBaşarılı insanların en önemli sırlarından birisi vazgeçmemek.. kaleminize sağlık
YanıtlaSilHerkes başarmak ister ama pes etmeden, kişilere, sonuclara takılmadan bunu yapabilmek.. Kaleminize sağlık
YanıtlaSilHayatta basarili olamayisimizin nedeni erken vazgecislerimizdir.neyi seçtım ve neden vazgeçmiş olduğumu iyi belirleyebilmektir.karsilastigimiz olumsuzlukları bir eziyet bir engelleme olarak görmemeli ve belirlemiş oldugumuz hedefte devam etmeliyiz.
YanıtlaSilİnsan hedefinden neden vaz geçer? Vazgeçerek bir yere varamayız. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, Başarı Psikolojisi Seminer Programlarında başarı süreçlerini aktarırken bu soruyu tüm yönleriyle ele alır ve hedefte kalma stratejilerini verir.
SilBaşarıya götüren yol nasılda detay stratejilerde gizli. Bilmediğimizde ve uygulamadığımızda büyük başarılar ıskalıyoruz...
YanıtlaSilEvet Büşra. Bununla birlikte; başarıya giden yolda doğru stratejileri, bir çok yönüyle değerlendirerek, ıskalamadan yüksek performans gösterebilmek mümkün. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, bu anlamda önemli bir konfor farkı sunar, aktardığı stratejilerle.
SilMerdiven metaforu hem çok klasik hem de bir o kadar yerinde… Günümüzde sonuçlara odaklandığımız, güzel sonuçları defalarca sosyal medyada paylaştığımız bir dünyada yazıda verilen sırlar kıymetli, teşekkür ederiz😍
YanıtlaSilDeğil mi? :) Klasikler zamansız öğrenme araçları olabiliyor gerçekten de. Sosyal medya, güzel sonuçlarla dolu. Bununla birlikte sürecin kıymetini bilmek gerek ;)
SilNe kadar güzel bir şekilde bizim hayatımızın gerçeğini anlatan bir yazı ..
YanıtlaSilİnsan hiç bedel ödemediği şeyin kıymetini bilir mi?
Peki bedel ödemediği şeyde güçlenir mi?
O zaman bir sonraki hamlede başarılı olmak için öncesi sabırla bedel ödemek gerekir diyebilir miyiz?🌺
Insanın kaderi kendi çabasına bağlı kılınmıştır, o zaman senin kaderini belirleyen çabalarındır... canın acı acıya da olsa vazgecmediğin, düşüp yeniden kalktıgın o yerler, yani oluşturduğun o sebepler senin kaderini belirler...
YanıtlaSilİnsanoğlu başkalarının hayatına bakarak aynı sonuçu isteyebilir ama konu sebep oluşturmaya gelince kaçabiliyor.. Peki bu insan ne yapmışta bu sonuçu elde etmiş?
YanıtlaSilEvet Esra, bu üzücü tabii. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, sebep oluşturmaya konsantre olmanın öneminin bu yüzden çokca altını çizer.
SilÇok güzel ve etkileyici bir yazıydı… Yazanın kalemine sağlık 👍☺️
YanıtlaSilCan seni çok iyi anlıyorum. Başarı psikolojisi eğitimini dinlerken bende senin gibi şaşırıyor soru üstüne soru soruyordum 😀
YanıtlaSilO yoldan geçmek kolay değil ama çok güzel.. 🌟
YanıtlaSilHer şeyin çok hızlandığı ve hızlıca sonuca ulaşılmak istenen bir dönemde yaşıyoruz. Başarıya giderken belli aşamalardan geçileceğini ve bu aşamaların özelliklerini bilmek ne büyük konfor insana... Eğitimde emeği geçen herkese teşekkürler...
YanıtlaSilInsan hemen sonuca ulaşmak ister... başarılı olmak ister...tepeye çıkanlar kaymanın keyfini alırlar.
YanıtlaSilBaşarı birden gelmez hani nerede bedelin 😀
YanıtlaSilHayatımızda kolaylık sağlayacak bir yazı olmuş ellerinize sağlik.streteji harika .süper anneanne👍
YanıtlaSilDeneyimsel tasarım öğretisinin en güzel yanı gerçege uygun hikayelerle anlatılması...gerçekten çook güzel bir anlatımdı kaleminize sağlik✨
YanıtlaSilUğruna bir ömrü harcadığımız gerçekler...metni okurken bile unutulmaz bir deneyim yaşadım.Şükretmeyi bilmek lazım,emeğinize sağlık.
YanıtlaSilBaşarının birden gelmediğini girdiğimiz tüm süreçlerde unutmayanlardan ve bu doğrultuda hareket edenlerden oluruz umarım :)
YanıtlaSilAdım adım ne güzel stratejiler sunulmuş, kalem kâğıt not almalık :) Kaleminize sağlık 🌼
YanıtlaSilÇocuklara, büyüklere herkese ise yarar stratejiler... Teşekkür ederiz bu faydalı ve keyifli yazı için
YanıtlaSilBaşarı stratejileri ne kadar hayatın içinden örneklerle anlatılmış…. Kaleminize sağlık 🌿
YanıtlaSil