Ana içeriğe atla

Başarı Birden Gelir Mi?











İlk basketbol maçına çıkıyordu Can, çok heyecanlıydı… Ama tüm maç boyunca yedekte kalmış, koç onu hiç maça çıkarmamıştı. Üzülmüştü, biraz da kırılmıştı, utanmıştı da!

Maç bitiminde anneannesi aldı onu ve anladı bir şey olduğunu.

- Ne oldu Can, canın sıkılmış gibi?

- Evet, koç beni oynatmadı, hep yedekte bekledim.

Anneannesi de eski basketbolcuydu. Gülümsedi...

Başarıya giden yol nerelerden geçer?

- Evet, ben de uzun süre yedekte kalmıştım. Bu çok normal, sen yeni başladın basketbola. Yeni bir şeyin başında zorluklar vardır ve olgunlaşıncaya kadar zaman geçmesi gerekir. Bahçemizdeki dutları hatırlıyor musun? Sen henüz olmamışken yemek istemiştin, ağzına alınca da tükürmüştün. Nasıl bir meyve olgunlaşınca dalından düşerse, lezzeti yerine gelirse sen de basketbolda biraz olgunlaşınca yavaş yavaş maça çıkacaksın.

- Olsun ben artık basketbola gitmek istemiyorum :(…

- Can, insanlar bir işe girişince, baştaki zorluklarda vazgeçerse, hayatın diğer alanlarında da başarılı olamaz. Daha kolay vazgeçer hale gelir.  İnsan bir işe başladığında önce çırak olur. Kuzenin Tuğçe’yi hatırlıyor musun? Önce emekledi sonra ayağa kalkmaya çalıştı, sen elinden tutup kaldırıyordun. Yürümeye başladığında kaç kere ayağa kalktığında düştü, iki adım attı düştü, iki, üç, dört adım derken yürümeyi öğrendi. Sonra rahatça yürümeye ve koşmaya başladı. 

- Evet, hatırlıyorum anneanne bir kere düştüğünde bize bakıp yüzünü ekşitmişti, biz gülünce o da gülmeye başlamıştı ve tekrar ayağa kalkmıştı.

Can sohbetten keyif almaya başlamıştı. 

- Peki anneanne sen de zorlandın mı? Vazgeçtin mi hiç?

- Zorlanmaz mıyım hiç! Ama abim de basketbolcuydu. Bana şimdi seninle konuştuklarımızın benzerlerini söylemişti ve bana çok destek olmuştu.

İnsan merdivenleri tırmanmadan tepeye çıkmak ister. Hemen sonucu ister. Sonucun getireceği kazanımları ister. 

- Hatırlıyor musun, birlikte parka gittiğimizde sen kaydıraktan kaymaktan çok keyif alırdın. Defalarca çıkar kayardın, hiç de yorulmazdın!

- Evet hala çok keyif alıyorum!

- Ama kaydırağın o merdivenlerine çıkmadan aşağı kaymanın keyfini alamazsın değil mi? 

- Yani şimdi ben iyi basketbolcu olmak için de merdiven mi tırmanacağım? Evet, anneanne anladım şimdi.. Tamam, peki ben ne yapmalıyım?

Başarıya giden her işin başında zorluklar, olumsuzluklar vardır.

- Bak ne güzel işte böyle! Çıraklığın başı zordur. Başında yaşadığın olumsuzluklara karşı sabırlı olmalısın. Duygusal olarak dayanabilmelisin. Ve azimli olmalısın. Yani yaşadığın olumsuzluklarda hemen vazgeçmemelisin. Tuğçe eğer düştüğünde kalkamasaydı bugün yürüyor olamazdı. Düştüğünde tekrar kalkabilmeli insan. Hatta dalga geçebilmeli kendisi ile, “Ne güzel düştüm ama”. Bu aşamada çok hatalar yapar ama bu hatalar öğrenebilmenin de yolu. İnsan hata yaptıkça “Olmuyor”, “Başaramıyorum”, “Vazgeç” der iç sesi. Sakın o sese aldanma ve vazgeçme. Eğer hatalarından utanırsan ve şikâyet edersen, aldanırsın ve çabuk vazgeçenlerden olursun.

İnsan bir işin sonucuna değil sebeplerine odaklanmalı, sebeplerinden keyif alabilmeli.

- Çok çalışmalısın çook.. Sonuca değil de sebeplere odaklanmalısın. Sebeplerinden keyif almalısın. Sebeplerinden keyif almazsan, çabuk vazgeçersin. İnsanı başarıya, yani istediğin sonuca sebepler götürür. Antrenmanlarda koşmayı, koşarken terlemeyi sevmelisin. 

En basit, en kolaydan başlamalı insan.

- En zayıf kendini nerede buluyorsun? Oradan başlayabiliriz birlikte. En basit, en kolaydan ve çok azdan başlayalım ama bunu sürekli yapalım. 

“Çok çalışmalıyız çokkk!” dedi anneannesi.

- Ben hazırım anneannecim, çok heyecanlandım. Senin sakladığın bir forman vardı ya onu bana verir misin?

- Tabii sana verebilirim. Seni eski basketbolcu arkadaşlarım ile tanıştırabilirim. Hayatında sadece basketbol oynamak yetmez. Mesela beslenme ve uyku düzenin de çok önemli. Akşam telefonla çok oynarsan uykun kaçar, geç yatarsan, geç kalkarsın, günü kaçırmış olursun. Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsan hayatında er başlamalısın!

Her zorluktan sonra kolaylık vardır.

- Peki hep zorluklar mı olacak? Hep ben yedekte mi kalacağım? 

- Tabii ki hayır! Hayatta hiçbir şey aynı kalmaz. Ya ilerler ya geriler. Her zorluktan sonra bir kolaylık gelir. Onun için hiç boşta kalmamalıyız. Sen sadece çalışmana bak. Gün gelecek çalışmanın karşılığını alacaksın. Dalında olgunlaşan meyve gibi sen de basketbol çalıştıkça olgunlaşacak ve daha iyi oynayacaksın.

Başarılı olunca insan gizlenmeli.

- İşte o zaman artık başardığın aşamaya geçersin Can. Ama insanlar başarılı olunca şımarmaya meyillidir. Hemen o başarıdan haz almaya başlar. "Ne güzel bak ben başardım", "Artık iyi oynuyorum" der. Bu, insanı zayıflatır, gerilemeye başlar. 

- Yaaa peki o zaman nasıl davranmalıyım?

- Çalışmaya devam etmelisin. Başarılarından kimseye bahsetmemeli ve bunu gizlemelisin. Bununla övünmemelisin. İnsan başarılı olunca hikmeti kendinden bilir ve bununla ilgili konuşmaya başlar. Eğer burada başarılarının üstünü örter yani gizlersen, kimselere bahsetmezsen daha da başarılı olursun.

- Anneanne Alperen çok güzel oynuyor. Onun gibi oynayabilir miyim acaba?

- Tabii ki hiç kimse doğuştan o başarı ile gelmiyor. Öğreniyor ve öğrenirken merdiven basamaklarını çıkar gibi aşamalardan geçiyor. Her aşamada yapman gerekenler var, yapmaman gerekenler var. Son aşamadaysa bahsettiğin basketbolcu gibi hiç düşünmeden oynayabilirsin. 

Ama başarılı olmak değil, başarılı olmaya devam etmek önemli. Bir bakmışsın sen başka basketbolcular yetiştiriyorsun. Ne güzel olur, onların başarılı olmasında senin de bir payının olması.

- Anneannecim çok teşekkür ederim.. Artık hiç vazgeçmeyeceğim ve daha iyi çalışacağım, şikâyet de etmeyeceğim…

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.
"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Sonucu herkes ister. Ancak baskıya dayanıklı olanlar vazgecmeyip, hedefine ulasir.

    YanıtlaSil
  2. İyi şeylerin başı zordur. Zor olmalı ki kıymetini bilsin insan, marifetlensin ki o zorluklarda sonra hemen kaybetmesin. Güzel bir öyküydü ellerinize sağlık😊

    YanıtlaSil
  3. Melike Büşra Dücan20 Temmuz 2022 23:25

    “Merdiven çıkmadan tepeye çıkmayı istemek” sebep oluşturmadan sonucu istemek.. ne kadar da günümüzün problemi.. çok faydalı bir yazı kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Sebeplerden keyif almanın lezzetini öğrendiği zaman insan gerçek başarı & mutluluğa da yaklaşabiliyor :))

    YanıtlaSil
  5. Sebeplerden keyif aldıkça, lezzetini almaya başladıkça gerçek başarı ve mutluluğa yaklaşabiliyor insan :)

    YanıtlaSil
  6. İnsan hayatta her şeyin sebebini merak ederken ,neden kendi hayatında karşılaştığı sonuçların oluşturduğu sebepler olduğunu değilde şans ve tesadüflere inanır?

    YanıtlaSil
  7. Yasemin Sırça21 Temmuz 2022 00:32

    “Ama başarılı olmak değil, başarılı olmaya devam etmek önemli” ne kadar etkileyici.. Asıl başarı Az ama sürekli yapıyor olmak değil mi? Oysa ne kadar da zor azı sürekli hale getirmek.

    YanıtlaSil
  8. Herşey bedelini istiyor bu hayatta..
    Mısır bile kabuğu varsa patlıyor ve o yediğimiz pamuk gibi kocaman bir şeye dönüşüyor
    Bizi de olgunlaştıran , sıçratan , o yaşadığımız zorluklar karşısında ödediğimiz bedelller ve ısrarımız..

    YanıtlaSil
  9. Değil başarı; hiç birşey birden olmaz ..

    Başarı da emek ister...eskiler ne güzel söylemiş "emek olmadan yemek olmaz" diye.

    YanıtlaSil
  10. Her insan başarılı olmak ister ama yöntemini bilemez .Başarının yöntemini anlatan güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık. 🌻

    YanıtlaSil
  11. "Sebeplere odaklanabilmek.." Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Başarılın olmak için öncesinde oluşturulması gereken sebepleri, aşılması gereken zorlukları kabul etmek insanı hem hızlandıran hem de zihnen rahatlatan bir adım. Çok kıymetli bir yazı emeğinize sağlık 🌼

    YanıtlaSil
  13. İnsan sebeplerinden keyif almazsa azimle bu evrelerden nasıl geçebilir ki?
    Her şeyin başı önce çıraklığını kabul etmek...
    ....Herkes başarmak ister, ama vazgeçmeyenler çok azdır.

    YanıtlaSil
  14. Başarılı insanların en önemli sırlarından birisi vazgeçmemek.. kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  15. “En basit, en kolaydan başlamalı insan.“ bir hedef belirlediğinde o hedef için doğru sebepler oluşturmakta ne kadar doğru bir strateji… kaleminize sağlık çok güzel bir yazı🌸

    YanıtlaSil
  16. Sonuca acele eden başarılı olamıyormuş. Çok güzel anlatıldı

    YanıtlaSil
  17. yine harika deneyim transferi, yine harika stratejiler. başarılı olmak için en kısa yol deneyim transferi kaleminize sağlık çok çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  18. Başarılı insanların en önemli sırlarından birisi vazgeçmemek.. kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Herkes başarmak ister ama pes etmeden, kişilere, sonuclara takılmadan bunu yapabilmek.. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Hayatta basarili olamayisimizin nedeni erken vazgecislerimizdir.neyi seçtım ve neden vazgeçmiş olduğumu iyi belirleyebilmektir.karsilastigimiz olumsuzlukları bir eziyet bir engelleme olarak görmemeli ve belirlemiş oldugumuz hedefte devam etmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan hedefinden neden vaz geçer? Vazgeçerek bir yere varamayız. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, Başarı Psikolojisi Seminer Programlarında başarı süreçlerini aktarırken bu soruyu tüm yönleriyle ele alır ve hedefte kalma stratejilerini verir.

      Sil
  21. Başarıya götüren yol nasılda detay stratejilerde gizli. Bilmediğimizde ve uygulamadığımızda büyük başarılar ıskalıyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Büşra. Bununla birlikte; başarıya giden yolda doğru stratejileri, bir çok yönüyle değerlendirerek, ıskalamadan yüksek performans gösterebilmek mümkün. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, bu anlamda önemli bir konfor farkı sunar, aktardığı stratejilerle.

      Sil
  22. Merdiven metaforu hem çok klasik hem de bir o kadar yerinde… Günümüzde sonuçlara odaklandığımız, güzel sonuçları defalarca sosyal medyada paylaştığımız bir dünyada yazıda verilen sırlar kıymetli, teşekkür ederiz😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? :) Klasikler zamansız öğrenme araçları olabiliyor gerçekten de. Sosyal medya, güzel sonuçlarla dolu. Bununla birlikte sürecin kıymetini bilmek gerek ;)

      Sil
  23. Ne kadar güzel bir şekilde bizim hayatımızın gerçeğini anlatan bir yazı ..

    İnsan hiç bedel ödemediği şeyin kıymetini bilir mi?
    Peki bedel ödemediği şeyde güçlenir mi?

    O zaman bir sonraki hamlede başarılı olmak için öncesi sabırla bedel ödemek gerekir diyebilir miyiz?🌺

    YanıtlaSil
  24. Insanın kaderi kendi çabasına bağlı kılınmıştır, o zaman senin kaderini belirleyen çabalarındır... canın acı acıya da olsa vazgecmediğin, düşüp yeniden kalktıgın o yerler, yani oluşturduğun o sebepler senin kaderini belirler...

    YanıtlaSil
  25. İnsanoğlu başkalarının hayatına bakarak aynı sonuçu isteyebilir ama konu sebep oluşturmaya gelince kaçabiliyor.. Peki bu insan ne yapmışta bu sonuçu elde etmiş?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Esra, bu üzücü tabii. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, sebep oluşturmaya konsantre olmanın öneminin bu yüzden çokca altını çizer.

      Sil
  26. Çok güzel ve etkileyici bir yazıydı… Yazanın kalemine sağlık 👍☺️

    YanıtlaSil
  27. Can seni çok iyi anlıyorum. Başarı psikolojisi eğitimini dinlerken bende senin gibi şaşırıyor soru üstüne soru soruyordum 😀

    YanıtlaSil
  28. O yoldan geçmek kolay değil ama çok güzel.. 🌟

    YanıtlaSil
  29. Her şeyin çok hızlandığı ve hızlıca sonuca ulaşılmak istenen bir dönemde yaşıyoruz. Başarıya giderken belli aşamalardan geçileceğini ve bu aşamaların özelliklerini bilmek ne büyük konfor insana... Eğitimde emeği geçen herkese teşekkürler...

    YanıtlaSil
  30. Insan hemen sonuca ulaşmak ister... başarılı olmak ister...tepeye çıkanlar kaymanın keyfini alırlar.

    YanıtlaSil
  31. Başarı birden gelmez hani nerede bedelin 😀

    YanıtlaSil
  32. Hayatımızda kolaylık sağlayacak bir yazı olmuş ellerinize sağlik.streteji harika .süper anneanne👍

    YanıtlaSil
  33. Deneyimsel tasarım öğretisinin en güzel yanı gerçege uygun hikayelerle anlatılması...gerçekten çook güzel bir anlatımdı kaleminize sağlik✨

    YanıtlaSil
  34. Uğruna bir ömrü harcadığımız gerçekler...metni okurken bile unutulmaz bir deneyim yaşadım.Şükretmeyi bilmek lazım,emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  35. Başarının birden gelmediğini girdiğimiz tüm süreçlerde unutmayanlardan ve bu doğrultuda hareket edenlerden oluruz umarım :)

    YanıtlaSil
  36. Adım adım ne güzel stratejiler sunulmuş, kalem kâğıt not almalık :) Kaleminize sağlık 🌼

    YanıtlaSil
  37. Çocuklara, büyüklere herkese ise yarar stratejiler... Teşekkür ederiz bu faydalı ve keyifli yazı için

    YanıtlaSil
  38. Başarı stratejileri ne kadar hayatın içinden örneklerle anlatılmış…. Kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

İnsan başarı lı olmak ister bu hayatta ve mutlu... Bir karar verdim artık… Ama ya yanlış bir kararsa? Ya reddettiğim seçenek benim için daha hayırlıysa? İçim içimi yiyiyor… Keşke anlamanın bir yolu olsaydı. İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? Kalbine sormalı... Peki, ya kalbim yanılıyorsa? Belki başka insanlara danışmalı... Peki, ya insanlar beni üzmemek için gerçeği değil de nefisimin hoşuna gidecek şeyi tavsiye ediyorsa? Belki de kıyas yapmalı; gelen teklif mevcuttan daha iyiyse değerlendirmeli... Ya daha iyi diye gördüğüm seçenek bir fırsat değil de hayatımın hatasıysa? Keşke anlamanın bir yolu olsaydı... İnsan nasıl emin olur verdiği kararın doğruluğundan? İnsanlar nasıl bu kadar kolay iş değiştirebiliyorlar? Ve nasıl emin olabiliyorlar? Eminlik için bir referans gerekmez mi oysa? Peki, onların referansı ne? İnsanlar nasıl bu kadar kolay istifa edebiliyor? Ya olumsuzluklarına rağmen orada kalması gitmesinden daha hayırlıysa? İnsan nasıl karar veriyor yurt dışın

Kim Kimdir Semineri

Dünya üzerinde yaşayan her canlı birbirinden farklı özellikler taşır. Bitkiler, hayvanlar değişik özellikleri ve yapıları vardır. Çiçekler , meyvesi yediğimiz, yemediğimiz değişik ağaçlar tükenmez çeşitlilik. Her birinin verdiği lezzet, fayda benzersizdir.

Rağmen

Neye Rağmen Ne Yaptın?  Rağmen devam edebiliyor musun? Aynı sakinlikte ve aynı keyifte... İşinden keyif alıyor musun mesela? Patronun çıkardığı zorluğa ve baskıya rağmen, müşterine davranış stilin aynı mı? Rağmen devam edebiliyor musun keyif almaya keyfin kaçsa da? O keyifsizliği yönetebiliyor musun, keyfe dönüştürebiliyor musun mesela?  Yoksa azmin var, ama en ufak baskıda modun düşüp vaz mı geçiyorsun? Sınanmak istemiyorsun… Canın biraz acıdı diye vazgeçiyorsun.  Acıda da keyif alabilir mi insan? Çiğ köfte gibi, adana dürüm gibi… Anda canım acısa da toplamda bundan keyif alabildim mi? Sonraki evre haz ve o keyfi harcamamak! Aman dikkat bu bir tuzak! Hemen harcamak istemene rağmen… Daha pişmedi, daha içi hamur bu kekin. Sadece 15 dakika fırında üstü hafif kızarmış, yeme daha içi hamur... Zaman ise bir sonraki evre... “Tamam şimdi oldu ben yaptım, yaptım mı böyle yaparım. Tırnaklarımla kazıyarak geldim.” Sebep senin ama peki ya sonuç? Gerçekten sen yazdın ve sen oynadın öyle mi? Peki o